Logo hartvanwaddinxveen.nl
Van links naar rechts: Jack de Jonge, burgemeester Nieuwenhuis en Peter van der Kleij.(foto: Nicole Lamers)
Van links naar rechts: Jack de Jonge, burgemeester Nieuwenhuis en Peter van der Kleij.(foto: Nicole Lamers) (Foto: )

Koninklijke onderscheiding voor oud-brandweerlieden

  •   57 keer gelezen

Waddinxveen - Ze zijn inmiddels al een poos weg bij de vrijwillige brandweer van Waddinxveen, maar maandag aan het eind van de middag werden de 56-jarige Peter van der Kleij en de 55-jarige Jack de Jonge alsnog in het zonnetje gezet. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis somde in een zaaltje in hotel De Unie alle vaardigheden en verdiensten op van de twee heren, bedankte hen en speldde vervolgens bij ieder een Koninklijke onderscheiding op.

Van der Kleij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft zo'n 32 jaar dienst gedaan als brandweerman. Volgens ploegchef Erik van Heijst was Van der Kleij een brandweerman in hart en nieren. "Als ik nu naar vrijwilligers zoek, wil ik altijd graag een kopie van Peter. Dat zijn mannen die gewoon naar binnen gaan en doen wat ze moeten doen." Volgens zijn oud-collega's werd Van der Kleij altijd gezien als een gedreven, betrokken, sociale en standvastige brandweerman.

Als hem gevraagd wordt naar één van zijn herinneringen op blusgebied, noemt hij een woningbrand aan de Roosje Voshoeve een paar jaar geleden. "Dat was een gewone woningbrand, maar alles ging mis wat mis kon gaan. We hadden een ontploffing, de waterslang ging kapot en noem maar op. Gelukkig raakte niemand gewond." Hij meent dat hij zijn werk als brandweerman makkelijk los kon laten. "Soms sprak ik thuis over wat er gebeurd was of met collega's en dan kon ik wel weer verder."
Jack de Jonge is nog altijd werkzaam als adviseur vakbekwaamheid bij de brandweer Hollands Midden, maar als vrijwilliger bij de brandweer in Waddinxveen is hij al in 2017 gestopt. Hij was bevelvoerder en daarnaast was hij ook actief bij de jeugdbrandweer, ook in Nordrein Westfalen waar hij ook diverse eretekens heeft ontvangen. Gezien zijn lange staat van dienst en zijn coördinerende taken is De Jonge benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Door zijn oud-collega's in Waddinxveen werd hij omschreven als 'gedreven met een goed gevoel voor saamhorigheid en een voorbeeld voor anderen'.

Meer berichten