Logo hartvanwaddinxveen.nl
Oud papier inzamelen levert steeds minder op. (foto:pr)
Oud papier inzamelen levert steeds minder op. (foto:pr) (Foto: )

Clubs vinden oud papieraanbod gemeente te karig

  •   123 keer gelezen

Waddinxveen – Er is geen overeenstemming bereikt over het vrijwilligersaandeel bij het ophalen van oud papier in Waddinxveen. Wethouder Gezina Atzema maakte woensdagavond bij de commissievergadering op 11 september bekend dat de onderhandelingen tussen de gemeente en de werkgroep die de clubs en instanties vertegenwoordigen, zijn gestopt.

Door Erik van Leeuwen

De gemeenteraad had het college gevraagd om afspraken te maken met de clubs en instanties over het vrijwilligersaandeel bij het ophalen van oud papier. Door oud papier in de afvalstroom op te nemen van afvalverwerker Cyclus lopen organisaties immers geld mis. Er waren verenigingen in Waddinxveen die jaarlijks meer dan tweeduizend euro aan oud papier inzamelden.

Om die clubs tegemoet te komen, was er een constructie bedacht waarbij vrijwilligers van die verenigingen en instanties als belader op de afvalwagens zouden helpen bij de oud papierverwerking. Voor iedere vrijwilliger zou de vereniging een x-bedrag krijgen. Daarnaast zou er een afbouwregeling komen voor clubs die wilden stoppen. Over die afbouwregeling was volgens wethouder Atzema overeenstemming bereikt, over de financiële vergoeding aan vrijwilligers nog niet. "De werkgroep wilde een vast bedrag voor drie jaar. Dat is in onze ogen niet realistisch. De papierprijs is tussen 2018 en van 130 euro per ton inmiddels gezakt naar 40 euro. Voor ons was dat een te groot financieel risico. Ons voorstel was één jaar en na dat jaar zouden we het bedrag aanpassen aan de nieuwe papierprijs. Daarmee ging de werkgroep niet akkoord", aldus Atzema.

Welke consequenties de vastgelopen onderhandelingen hebben, is nog onduidelijk. Atzema: "Cyclus zorgt voor de oud papierinzameling. Het staat clubs in principe vrij om oud papier op te halen, maar heel lonend is dat niet meer, gezien de prijs."

De raad had veel vragen over de afgeketste deal. "We hebben als raad niet voor niets aangedrongen op het maken van een goede afspraak", reageerde PCW-fractievoorzitter Martijn Kortleven. "Clubs missen een bron van inkomsten. De ene club kan het wegvallen daarvan makkelijker opvangen dan de andere. Als clubs straks meer subsidie, in welke vorm dan ook, nodig hebben, wat is dan het nut om een streep te zetten door deze constructie?"

Meer berichten