De reanimatiecursus in de kantine.
De reanimatiecursus in de kantine.

Twaalf uur tennissen voor Hartstichting

Algemeen 434 keer gelezen

Waddinxveen – Aan één stuk door tennissen, dat lukte zaterdag 7 september door de stortbuien niet. Maar de benefietdag van tennisvereniging Waddinxveen voor de Nederlandse Hartstichting was wél geslaagd. Aan het einde van de dag kon een cheque van vijfduizend euro worden overhandigd.

Door Erik van Leeuwen

Zeven leden van de Waddinxveense tennisclub, in de volksmond De Woerd genoemd, verzamelden zich bij twee vrijwilligers van de EHBO. Het tweetal gaf in de kantine van de vereniging een verkorte reanimatiecursus. "Waar moet je nou precies drukken?" vroeg een cursist.

De reanimatiecursus was één van de activiteiten die de vijfkoppige commissie van de benefietdag (Jeffrey van den Berg, Fabiënne Kling, Nils van Doorn, Fleur Sanders en Claudia Esveldt) had georganiseerd. Op een hoge tafel stonden twee bloeddrukmeters. Deelnemers van de benefietdag, maar ook bezoekers, konden daar hun boven- en onderdruk laten opmeten. "We geven ook advies", legde Jeffrey van den Berg uit, die zelf ook werkzaam is bij de Hartstichting.

Bij de tennisvereniging leefde al langer het idee om een dag voor een goed doel te organiseren. "Meer clubs doen dat", aldus Claudia Esveldt. "De tennisclub in Zevenhuizen heeft met een 12 uurs-marathon geld voor de kankerstichting opgehaald. Wij hebben gekozen voor de Hartstichting, niet alleen vanwege de link van Jeffrey, maar ook vanwege het feit dat je er als club direct mee te maken kan krijgen."

"Er kan zomaar iemand op de baan een hartaanval krijgen", meent Van den Berg. "Wat doe je dan, als het dinsdagochtend is en je bent met z'n tweeën? We hebben op de club wel een AED-apparaat, maar veel mensen kunnen die nog niet bedienen. Met deze dag willen we meer bewustzijn kweken."

"De potjes tennis die worden gehouden, zijn voor de gezelligheid", vertelt Esveldt, die ziet dat buiten de regen weer met bakken uit de lucht komt vallen. "Dat is ook het voordeel van een uitgebreid programma. Als er even niet gespeeld kan worden, is er in de kantine genoeg vertier."

'Belangrijk dat leden hulp kunnen bieden in noodgevallen'

Onderdeel van dat programma zijn presentaties van twee ex-hartpatiënten. Peter van Maurik en Stefan Bakker vertellen over hun ervaringen. Beiden leven met een nieuw hart, beiden deden ook mee aan de World Transplant Games, die onlangs werden gehouden. "Ze zorgen er met hun verhalen voor dat het als het ware dichtbij komt", reageert Van den Berg. "Dat willen we ook graag. We willen dat mensen nadenken over hun keuzes zonder iets op te dringen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze leden hulp kunnen bieden in noodgevallen."

Door de club zelf zijn ook maatregelen genomen om de gezondheid te bevorderen. "Tijdens jeugduren is het terras rookvrij", vertelt Esveldt. "Helemaal rookvrij maken, dat moet je stap voor stap doen. Je bent wel een vereniging." Maar ook op het eten wordt gelet. "Niet op een vervelende manier hoor", zegt Van den Berg er direct bij. "Dat patatje en kroketje moet straks ook nog te krijgen zijn, maar we kijken wel naar gezonde alternatieven. We hebben die ook al wel, maar het aanbod mag nog wel wat toenemen."
Voor de rest is Van den Berg vol lof over zijn club. "De winst van de kantine van vandaag wordt ook gedoneerd aan de Hartstichting. Geweldig toch!" Als de vermoeidheid zich later op de dag aandient, zetten de teams 'jokers' in. Esveldt: "Dat is dan twee keer 25 euro. Hoppa, dat kan weer in de pot."