Logo hartvanwaddinxveen.nl
Michael, Julie, Given en Fleur van der Burg zijn bijna klaar voor vertrek. (foto: Neil Cooling Photography)
Michael, Julie, Given en Fleur van der Burg zijn bijna klaar voor vertrek. (foto: Neil Cooling Photography) (Foto: Neil Cooling Photography)

Met Manfred en het gezin op avontuur

  •   226 keer gelezen

Waddinxveen - Net terug van een paar weken op de camping in Frankrijk of verkoeling gezocht in de zee bij Griekenland of Spanje? Sommige dorpsgenoten pakken het wat drastischer aan; bouwen een eigen truck, zeggen hun baan op en vertrekken voor een jaar of langer naar het buitenland. De familie Van der Burg uit Waddinxveen behoort tot deze laatste groep en vertrekt over enkele maanden naar Canada. "We hebben ontzettend veel zin in dit avontuur."

Door Nicole Lamers

Michael van der Burg (35 jaar) en zijn vrouw Fleur (32 jaar) vertrekken met hun twee kinderen Given (1,5 jaar) en Julie (2,5 jaar) naar verwachting in februari naar Canada. Als het goed is staat dan een hele speciale truck voor hen klaar in Halifax (de hoofdstad en de grootste stad van de Canadese provincie Nova Scotia) die enkele weken daarvoor al is verscheept vanuit Nederland of Antwerpen. De truck uit 1993 is verbouwd door Michael zelf en er is een woonunit opgebouwd door een bedrijf in Nijmegen. De truck met vierwielaandrijving is omgedoopt tot Manfred; de naam van de mammoet in Ice Age; de Amerikaanse computeranimatiefilm.

Het echtpaar is gek op reizen. Zowel Fleur als Michael hebben maandenlang rondgetrokken in Australië, Michael is eerder ook naar Thailand, Laos en Maleisië geweest en naar Burundi, Rwanda en Zuid-Afrika voor zijn werk. Hij handelt, samen met een oom, in trucks en transporten. Tot het einde van dit jaar, daarna bestaat het eigen bedrijf niet meer. "De grond waarop het bedrijf is gehuisvest konden we verkopen aan iemand met plannen voor woningbouw en bovendien zag ik weinig perspectief in het voortzetten van het bedrijf in mijn eentje." Dit, en het feit dat de kinderen nog klein zijn en nog niet leerplichtig, maakte de stap naar het maken van een avontuurlijke reis wat makkelijker. "Dit is once in a lifetime. Nu hebben we de kans om onze droom te verwezenlijken en om veel tijd met onze kinderen door te brengen", legt Michael uit.
Wildkamperen
Het gezin is niet van plan om van camping naar camping te gaan, maar houdt van wildkamperen. "Dat mag officieel niet, maar ik riskeer liever een boete van 50 euro voor wildkamperen dan dat ik 25 euro neertel voor een camping waar ik met een wc-rol naar het toilet moet lopen. Bovendien zijn we zelfvoorzienend. We hebben zonnepanelen op het dak van de truck, vier zware accu's en 400 liter schoon water bij ons. Ook kunnen we water uit een beek of rivier zuiveren. Aan boord hebben we een toilet en een douche, dus dat moet goed komen."
Michael meent nooit een type te zijn geweest voor huisje, boompje, beestje. "Maar met kleine kinderen ga je toch steeds meer die kant op. Dit is nu een uitgelezen kans om het te doen zoals wij het graag willen. We kunnen met weinig gelukkig zijn, dat hebben we eerder al bewezen. En weet je, het leven is te kort om alleen maar te blijven dromen. Onlangs hebben we weer iemand verloren van 36 jaar die kanker had."

Wat hij zijn kinderen vooral mee wil geven met dit avontuur? "Een heleboel plezier hebben, veel tijd met elkaar doorbrengen, respect hebben voor de natuur en voor andere mensen en genieten van het leven." Om dit doel te bereiken, moet nog wel het nodige werk worden verzet. De truck is na twee jaar klaar, maar het huis aan de Noordkade moet nog verkocht worden. "Misschien blijven we nog wel iets langer weg dan een jaar. En als we terugkomen, zien we wel weer."

Niet inenten
Ook Fleur zegt haar baan als psycholoog op. Dat de reis naar Canada gaat, heeft vooral te maken met het feit dat hier geen inentingen voor nodig zijn voor de kinderen. "Het is wat geciviliseerder dan Afrika", meent Michael. "Mogelijk steken we nog wel door naar Zuid-Amerika, dat zou ik graag willen. Maar mogelijk is dat te tricky met kleine kinderen. Het kan daarna ook nog Nieuw-Zeeland worden, die voorkeur heeft Fleur. We gaan zien wat het wordt."

Het gezin is niet zo van Facebook en dergelijke, maar voor de achterblijvers zijn ze straks toch via Instagram en Facebook te volgen onder de naam Manfredandthefam. "We zijn zelfs aan het experimenteren met YouTube", zegt Michael met een grijns. "En nog even voor alle duidelijkheid: we zijn geen zogenoemde preppers. (preppers zijn mensen die zich voorbereiden op een noodsituatie als gevolg van een ramp of sociale, politieke en/of economische opschudding en ongeregeldheden, red.)" Die vraag wordt vaak aan het gezin gesteld. "We gaan gewoon voor het avontuur en voor quality time."

Meer berichten