Logo hartvanwaddinxveen.nl
De kleuterjuffen Ilona, Sanne en Marjolein van de Regenboogschool waren op maandagochtend al vroeg actief.
De kleuterjuffen Ilona, Sanne en Marjolein van de Regenboogschool waren op maandagochtend al vroeg actief.

Start schoolseizoen in een nieuw gebouw

  •   330 keer gelezen

Waddinxveen - Leerkrachten die elkaar enthousiast welkom heten na de vakantie, stratenmakers die met dit warme weer bezig zijn met het maken van een schoolplein en heel, heel veel verhuisdozen. Het spiksplinternieuwe schoolgebouw achter het KW-plein gaat onderdak bieden aan de Koning Willem-Alexanderschool (KWA), De Regenboogschool en Quadrant Kindercentra. De directeuren van beide basisscholen lopen als twee trotse pauwen deze maandagochtend door de maagdelijk witte en grotendeels nog lege lokalen.

Door Nicole Lamers

Deze week moet nog een hoop werk worden verzet. Stoelen en tafels moeten neergezet worden, kasten worden ingeruimd en iedere leerkracht probeert zijn of haar lokaal een eigen identiteit of stempel te geven. Het gebouw heeft iets weg van een kruis met een grote aula in het midden; twee vleugels beneden zijn bestemd voor de kleuterklassen van PWA, De Regenboog heeft op de begane grond én de kleuters gehuisvest én de leerlingen van de groepen 3,4 en 5.

Beneden zijn ook de lokalen van Quadrant te vinden, inclusief hele kleine toiletjes en goed beveiligde bedjes. En dan is er op de begane grond nog een soort workshop-lokaal waar zowel De Regenboog als KWA gebruik van kunnen gaan maken, bijvoorbeeld op het gebied van muziek en techniek.

Boven worden de overige groepen ondergebracht, zijn de teamkamers van beide scholen gesitueerd met elk een eigen keukentje, is een extra spreekcel gecreëerd en twee mooie terrassen. Het grootste exemplaar laat op deze zonnige dag weinig aan de verbeelding over; een uitstekende locatie voor een openingsfeest inclusief leuke parasols en sta-tafels? Jet van Eijsden, directeur van De Regenboog schiet in de lach. "Ja, daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Vrijdag verzorgen we hier ook een lunch voor de leerkrachten van beide scholen en voor Quadrant. Maar het kan natuurlijk ook gebruikt worden als een soort leesplein met picknicktafels voor de leerlingen."
Van Eijsden heeft zin in het nieuwe schooljaar en ziet de clustering van drie organisaties in één gebouw als 'meerwaarde'. "We delen bijvoorbeeld de conciërge. En als we iemand inhuren voor het begeleiden van de musical, ik noem maar even een dwarsstraat, dan kan KWA daar mogelijk ook gebruik van maken." Bert Wiltink, directeur van de Koning Willem-Alexanderschool, is wat voorzichtiger in zijn uitlatingen. Het gebouw vindt hij top. Over hoe alles straks zal gaan, kijkt hij nog even de kat uit de boom. "Je moet niet vergeten: zowel De Regenboog als KWA hadden elk twee locaties (beide scholen hadden een vestiging aan de Peter Zuidlaan en KWA zat daarnaast nog aan de Oranjelaan en De Regenboog aan de Jacob Catslaan.) Dus wij waren gewend om met twee verschillende teams te werken. Dat wordt nu allemaal één. En dan ook nog met een andere school onder één dak. Dus het zal best even wennen zijn. Nu verschillen we niet heel erg, de ene school is katholiek en de ander protestants en beide zijn - zeg maar - light-versies. Maar ik zeg altijd: samenwerken begint pas als je elkaar leert kennen. Vrijdag maken we met een gezamenlijke lunch daar een goede start mee."

'Samenwerken begint pas als je elkaar leert kennen'

Van Eijsden koestert alles wat nieuw is in de school, tot aan de riolering en toiletten toe. "En bij Quadrant zijn ze een hele mooie tuin aan het maken waar kinderen van alles kunnen ontdekken. Veel groen, een watermuur meen ik en allerlei leuke paadjes. En we hebben straks ook een eigen bibliotheek met wel 500 boeken."
Om alle leerlingen eerst rustig te laten wennen aan het nieuwe gebouw en de nieuwe locatie, wordt op de eerste schooldag 4 september, niets bijzonders gedaan. De feestelijke opening zal naar verwachting op 19 september plaatsvinden.
Om elkaar ook logistiek niet in de weg te lopen met in totaal zo'n 500 leerlingen en met een beperkte parkeercapaciteit, heeft De Regenboog schooldagen van 8.30 tot 14.30 uur en KWA van 8.15 tot 14.00 uur. Ook zijn er meerdere in- en uitgangen.

Een grappig detail: de oude schoolbel van de Koning Willem-Alexanderschool aan de Oranjelaan is mee verhuisd. "Hij zal straks niet meer geluid worden zoals in het verleden, nu is er een zoemer, maar het is wel een stukje nostalgie voor ons", aldus Wiltink.

Meer berichten