Logo hartvanwaddinxveen.nl
De school uit 1925 is ontworpen door de Waddinxveense architect Schuurman. (foto en tekst: Myriam Dijck)
De school uit 1925 is ontworpen door de Waddinxveense architect Schuurman. (foto en tekst: Myriam Dijck)

Waddinxveens schoolgebouw op gemeentelijke monumentenlijst

  •   110 keer gelezen

Waddinxveen - De voormalige Jan Ligthartschool aan Kerkstraat 13 is sinds deze maand een gemeentelijk monument. Het gebouw uit 1925 is ontworpen door de Waddinxveense architect Pieter Dirk Stuurman (1885-1960).

De school met karakteristiek schilddak, breed uitstekende goot en horizontale lijnen, sloot in 1984 en heeft sindsdien verschillende functies gehad zoals cultureel onderwijs (Kreater) en Centrum voor Jeugd en Gezin. Momenteel is het eigendom van de gemeente en wordt het gebruikt als tijdelijke huisvesting van het basisonderwijs.

Dit is het derde gemeentelijke monument van Stuurman in Waddinxveen, naast nog twee Rijksmonumenten. Hij ontwierp het als een typische 'gangenschool', waarbij de entree naar een lange gang leidt met daaraan een rij leslokalen. Stuurman was tussen 1912 en 1940 werkzaam als gemeentearchitect in Waddinxveen. Hij was destijds de belangrijkste architect van het dorp, hij nam het ontwerp van bijna de helft van de woningen voor zijn rekening, zo'n 200, maar ook 40 scholen, fabrieken, schuren en kerken.

Meer berichten