Een volgepakte kantine tijdens een kersttoernooi voor de jeugd in vroeger tijden. (foto:pr)
Een volgepakte kantine tijdens een kersttoernooi voor de jeugd in vroeger tijden. (foto:pr)

Leven Ron Groot was de tennishal

Algemeen 666 keer gelezen

Waddinxveen – Vele Waddinxveners tennisten er of leerden er tennis spelen, sinds eind vorige maand heeft de tennishal op sportpark De Sniep een andere eigenaar. Wat de toekomst brengt is onzeker. Ron Groot, die 33 jaar eigenaar was van de hal, koestert het verleden.

Door Erik van Leeuwen

Ja, hij moest even slikken toen hij voor de laatste keer voor de hal stond. "Aan de ene kant ben je blij dat de verkoop rond is, aan de andere kant besef ik ook dat mijn leven de tennishal was. De laatste keer daar, dat was best emotioneel", geeft Groot (62), tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, toe.

Hij kocht de hal in 1986 met zijn toenmalige vrouw. "Tennis was helemaal hot. We hadden in de hoogtijdagen een bezetting van 110 procent. Het zat van acht uur 's morgens tot half twaalf 's avonds helemaal vol. In het begin deden we alles zelf, van schoonmaken tot reparaties. Na verloop van tijd konden we personeel inhuren. Een aantal van hen heeft ook dertig jaar hier gewerkt."

Opleidingscentrum
Werkweken van 60, 70 uur waren voor Groot eerder regel dan uitzondering. "In die jaren waren we 120 uur per week open. Het was ook een hele andere tijd. Mensen bleven vrijwel altijd hangen aan de bar na het tennissen. Het was heel normaal dat we om half twee in de nacht pas de deuren sloten." Hij organiseerde allerlei competities (jeugd, winter) en verzorgde lessen. "We waren een opleidingscentrum voor de regio. We hebben aardig wat spelers naar de nationale subtop gebracht. Martin Kalkhoven haalde de top 30, Ralph Zijderhand de top 50." Groot was in die jaren een bekende Waddinxvener. "Toen we de hal kochten zijn we ook in Waddinxveen gaan wonen. Ik was op een gegeven moment publiek bezit. Als je bij de supermarkt boodschappen deed, werd je aangeklampt door een mevrouw die wilde weten of ze nog tennisles kon krijgen. Na mijn verhuizing naar Rotterdam werd het wat dat betreft wat rustiger."

Minder populair
De achteruitgang van de tennissport in het algemeen trof ook de onderneming van Groot. "Er zijn ontwikkelingen geweest die onze bedrijfsvoering niet in positieve zin hebben geholpen. De eerste was dat de populariteit van tennis fors is afgenomen. Waar vroeger mensen met een koppeltje van zeven tot elf uur een baan huurden, is tegenwoordig de trend een vast tijdstip. En om half twaalf is iedereen vertrokken. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de tennisbond de ondergrond voor buiten heeft vrijgegeven. Daardoor is het mogelijk om ook buiten lang door te spelen."

Verkoop tennishal
Groot was al eerder van plan de tennishal te verkopen. "Zes, zeven jaar geleden ben ik erg ziek geweest. Ik was genoodzaakt om de hal te verhuren aan tennisscholen. Vanaf dat moment heb ik er ook mentaal afstand van gedaan. Ik heb ook wat minder met het tennis zoals het nu wordt beleefd. Vroeger werd er echt gespeeld, tegenwoordig noem ik het bewegen op de baan om de bal te raken. Ik ben altijd heel competitief ingesteld geweest."

Gemeente
De verkoop van de hal had nogal wat voeten in de aarde. In de laatste maanden van de vorige collegeperiode sloot Groot een koopovereenkomst met de gemeente. "De deal moest alleen nog door de gemeenteraad, maar die zei dus nee." De toenmalige wethouder Kees de Jong wilde de grond van de hal zeker stellen zodat de gemeente zeggenschap had over het gehele sportcomplex. Groot: "Dat de deal werd afgewezen had niets te maken met het plan, wel met de persoon. Dat vond ik triest. Je doet als raad toch wat het beste is voor Waddinxveen?"
Rond de verkoop van de hal, die in juni werd afgerond, ondervond Groot ook de nodige belemmering. Hij heeft geen goed woord over voor de gemeente, die hij allesbehalve flexibel noemt. "De gemeente wilde graag een vinger in de pap met wat er met de hal ging gebeuren en beriep zich op het voorkeursrecht. Dat stond echter niet in de koopovereenkomst van 1986."

Maffiapraktijken
Er dreigde juridisch getouwtrek. "Een overheidsinstantie heeft altijd het voordeel een batterij aan mensen te hebben zoals advocaten en juridisch adviseurs." Groot noemt het 'legale maffiapraktijken'. "Puntje bij paaltje zakte de verkoopprijs van de hal door de eisen van de gemeente fors. Om hoeveel geld het dan gaat? Laat ik zo zeggen: voor dat bedrag kun je een mooie Porsche rijden."

Nieuwe eigenaar
Adriaan van Erk is de nieuwe eigenaar, maar wat de projectontwikkelaar uit Bergambacht met de hal wil doen is niet bekend.

Ondanks zijn negatieve ervaring bij de verkoop van de hal wil Groot niet in wrok omkijken. "Daar heb ik een te mooie periode voor gehad hier. Ik heb leuke en lieve mensen ontmoet en daar ben ik dankbaar voor."