Logo hartvanwaddinxveen.nl
De aanleg van een drempel met duurzame klinkers bij de Mauritslaan/Willem de Zwijgerlaan.
De aanleg van een drempel met duurzame klinkers bij de Mauritslaan/Willem de Zwijgerlaan. (Foto: gemeente Waddinxveen)

Gras verstopt in klinkers

  •   118 keer gelezen

Waddinxveen - Als onderdeel van een proef heeft de gemeente Waddinxveen een aantal drempels aangelegd met duurzame klinkers. Deze 'circulaire' klinkers zijn gemaakt van betonpuin en olifantsgras.

De betreffende drempels waren al toe aan vervanging. Omdat drempels zwaar belast worden, vond de gemeente het een goede plek om hier de nieuwe klinkers te testen. "Naast het reguliere verkeer gaat er ook regelmatig wat zwaarder verkeer overheen zoals bijvoorbeeld de vuilniswagen. De drempels zijn al uitgevoerd met extra dikke tegels. Toch blijkt dat dit niet altijd voldoende is. Door de veelal draaiende beweging van de voertuigen komen de tegels na een aantal jaren los te liggen."
De klinkers die de gemeente heeft uitgekozen zijn, door de verwerking van olifantsgras (miscanthus), 50 procent minder belastend voor het milieu dan een betonproduct van traditioneel beton.
"Miscanthus is een grassoort die wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen," schrijft de gemeente. "De klinkers van Bio Bound zijn even sterk als 'normale' betonproducten."
Nu de werkzaamheden zijn afgerond begint de gemeente met monitoren om te kijken of de klinkers echt zo goed werken als beloofd.

Meer berichten