Logo hartvanwaddinxveen.nl
De fietsers discussiëren op de Limaweg over de verkeersveiligheid. (foto en tekst: Annette van den Berg)
De fietsers discussiëren op de Limaweg over de verkeersveiligheid. (foto en tekst: Annette van den Berg) (Foto: )

'Het wemelt op de fietspaden van de scherpe bochten'

  •   165 keer gelezen

Waddinxveen – "Er moet nog heel wat gebeuren om fietsen in Waddinxveen veilig en comfortabel te maken", meent Wouter Hermelink van werkgroep Waddinxveen van de Fietsersbond. Vrijdag 28 juni fietsten leden van de werkgroep samen met lokale politici een route langs vijftien knelpunten.

"Maar vijftien knelpunten?", merkte Bart Wiekart (VVD) op. "Ik weet er veel meer." De knelpunten op de route dienden echter als voorbeelden voor de totale knelpuntenlijst die de werkgroep van de Fietsersbond had gemaakt. Hermelink: "Er zijn een aantal mooie stukjes fietspad in Waddinxveen, maar ze zijn smal en het wemelt van de scherpe bochten, rare obstakels, richels, oversteekplaatsen en onduidelijke situaties." Dat de infrastructuur beter kan, was ook tijdens de fietstocht zonneklaar. Jan van der Loo (PvdA/GroenLinks) merkte vooral dat de bochten te krap zijn. "Ze zijn vrijwel haaks en zo fietsen mensen niet." Fatima Kalai (D66) viel het op dat er zoveel gevaarlijke drempeltjes en stoepranden zijn. "Maar soms kan het niet anders", weet ze. "De hoge rand bij de ventweg van de hefbrug was daar toch de veiligste oplossing." Ook aan de voorrangsregeling op de rotondes zitten haken en ogen. "Op zich is het prettig voor fietsers dat zij voorrang hebben. Maar of het veilig is?", dat waagde Ad Both van Veilig Verkeer Nederland te betwijfelen. Daarbij komt dat fietsers rotondes vaak in twee richtingen gebruiken, ook als dat niet toegestaan is. Voor wethouder Gezina Atzema (VVD) was het onduidelijk hoe de fietsrichtingen geregeld zijn op de rotonde bij de Beijerinklaan/Zuidplaslaan. Voor Bastienne Prins (CDA) was de voorrangssituatie bij de Oranjelaan een mysterie. "De logica op kruispunten kan echt beter", vindt ook Martijn Kortleven (PCW). Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks) zei er goede hoop op te hebben dat de fietstocht eraan bijdraagt om oplossingen te vinden voor alle knelpunten. Fietsers zijn immers kwetsbaar en een ongeluk is zo gebeurd.
De Fietsersbond wil samen met de gemeentepolitiek meedenken over oplossingen en helpen om nieuwe knelpunten te voorkomen bij herprofileringen en nieuwbouw.

Meer berichten