Logo hartvanwaddinxveen.nl

Vlinderstichting roept op om vlinders te tellen

  •   24 keer gelezen

Regio - Het gaat slecht met de vlinderstand in Nederland. Er zouden nog maar weinig bloemen zijn en dus minder vlinders, laat de Vlinderstichting in een persbericht weten.

De Vlinderstichting doet een beroep op inwoners met een tuin en wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en 28 juli mee te tellen in de tuin.

Dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering. Door vlinders te tellen, kan gemeten worden hoe het met de natuur in bepaalde omgevingen gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden.

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of via de website www.vlindermee.nl. Download voor het herkennen van de vlinders de vlinderherkenningskaart. Ook kan de app Vlindermee geraadpleegd worden om vlinders te herkennen.

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. Daardoor waren er, volgens de Vlinderstichting, veel minder vlinders dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. In de afgelopen 25 jaar is de populatie van vlinders sowieso afgenomen. De Vlinderstichting meent dat dit vooral komt doordat hun leefgebied verdwijnt. 'Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Maar bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of platgemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor vlinders.'

Meer berichten