Dionne van der Kreft tijdens haar optreden in De Dreef. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Dionne van der Kreft tijdens haar optreden in De Dreef. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Illusion in de ban van de baton in sporthal De Dreef

Algemeen 356 keer gelezen

TWIRLEN
Waddinxveen – Hij weegt eigenlijk niks, maar het is o zo moeilijk om 'm keer op keer te vangen: de baton. Wat de bal is voor voetbal, is de baton voor de twirlsport. Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse wedstrijd van Illusion, de twirling-afdeling van gymnastiekvereniging TOOS, in sporthal De Dreef plaats.

Jorien Hofman en Maaike Luijendijk zien tijdens de thuiswedstrijd van Illusion hoe hun meiden uitstekend presteren. Door verschillende leden van de ploeg worden plaatsingspunten gehaald voor deelname aan de NK-voorronde.

"Voor ons is dat al heel knap", zegt Hofman (31), die met Luijendijk en Renske Langendoen het trainerstrio vormt. Haar pupillen moeten het wekelijks doen met slechts één sessie. Op vrijdag staat De Dreef in het teken van twirling. Met clubs waar elke dag getraind kan worden, kan Illusion niet wedijveren. Illusion is de jongste telg aan de TOOS-boom. In 2010 opgericht en inmiddels 33 leden rijk. Twirlen is volgens Hofman het beste te vergelijken met ritmische gymnastiek. "Maar dan wel in combinatie met dans. En waar ritmische gymnastiek naast de baton bal en lint heeft, heeft het twirlen alleen de baton."

Dionne van der Kreft (18) laat even later op de vloer zien wat er allemaal bij komt kijken. Behendig en atletisch beweegt zij zich voor de ogen van de jury en het publiek ruim twee minuten lang. Ondertussen gooit ze handig de baton in de lucht om 'm een fractie later weer (meestal) op te vangen. "Het is echt een sport waarbij je geduld moet hebben", zegt Hofman achter de coulissen. "Je bent twee jaar bezig om de basis van de baton aan te leren. Voor hele jonge kinderen is de sport daardoor wat minder geschikt."
Intussen doet ze een handrol voor. "Dit is een simpele", zegt ze erbij. Maar heb je de baton onder de knie, dan ben je er nog niet. Gevoel voor muziek en ritme is mooi meegenomen en een beetje uitstraling helpt ook om de jury te beïnvloeden. "Uiteindelijk is het een showsport en dragen we bij de wedstrijd glitterpakjes", weet Hofman.