Logo hartvanwaddinxveen.nl
Bij de Samenloop voor Hoop werden 1800 kaarsen opgestoken voor zieken en overledenen.
Bij de Samenloop voor Hoop werden 1800 kaarsen opgestoken voor zieken en overledenen. (Foto: )

Kaarsje aansteken voor zieken

  •   92 keer gelezen

Gouda - Vijf teams uit Waddinxveen liepen mee met de Samenloop voor Hoop Groene Hart; de vierentwintig uur durende wandelestafette om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. De actie werd gehouden van vrijdag 21 tot zaterdag 22 juni op het Sluiseiland in Gouda.

Door Annette van den Berg

In totaal wisselden 1100 wandelaars elkaar af. In estafette liepen ze, verdeeld over vijftig teams, van vrijdagmiddag drie uur tot zaterdagmiddag drie uur. "Je weet waarvoor je het doet", zei Heidi Kingma van team Willem en daar wil ze graag een nacht slaap voor overslaan. "Zondag zien we wel hoe we ons voelen."

Team Willem is één van de vijf teams uit Waddinxveen. Willem Schouten uit de Zeeheldenbuurt overleed vorig jaar aan kanker. Ter nagedachtenis wandelden 33 van zijn vrienden en kennissen mee met de Samenloop voor Hoop. Ze hopen dat hun bijdrage kan helpen om een remedie te vinden tegen deze akelige ziekte.

Dat is ook de reden waarom Kitty van Uden het team 'Met elkaar voor elkaar' bijeen bracht. Dertien deelnemers vulden het rooster om 24 uur te wandelen. Hetzelfde aantal mensen telde het nog vrij jonge Waddinxveense team Bruurs voor KWF. Met dertien mensen lukt het nog om een etmaal vol te maken.

"Wij waren met elf dames en één heer en dus met te weinig mensen om als zelfstandig team de 24 uur gemakkelijk vol te maken", vertelde Ramona Bosvelt van damesserviceclub InnerWheel. Het team sloot zich daarom aan bij 4You, dat met 59 mensen het grootste team van de samenloop was. Gemakkelijk wilden ze het zich niet maken. Bosvelt: "Voor 4You lopen er steeds minimaal twee mensen."

De teams zochten vooraf sponsors voor de wandelestafette, maar verkochten bijvoorbeeld ook fruitsalades, smoothies, zelfgemaakte kaarten of een massagebehandeling. Er werden loterijen georganiseerd en grabbeltonnen, alles met als doel om geld in te zamelen voor het kankerfonds. Activiteiten voor kinderen, optredens van diverse bands en artiesten trokken extra publiek.

Ook belangrijk bij de Samenloop voor Hoop is de kaarsenceremonie. Om tien uur 's avonds werden in totaal 1800 kaarsen aangestoken om de wandelaars aan te moedigen, maar vooral ook om even stil te staan bij al die mensen die de strijd tegen kanker voeren of die de strijd inmiddels hebben verloren. "Het was gigantisch mooi", zei Kingma van team Willem. "Wat een ervaring. Heel indrukwekkend en respectvol."

Op dit site van Samenloop voor Hoop Groene Hart stond dinsdag de voorlopige opbrengst gemeld: 151.473 euro.


Meer berichten