Logo hartvanwaddinxveen.nl
Kaartkoppel Goike en Dora krijgen burgemeester Nieuwenhuis op bezoek bij hun diamanten huwelijk.
Kaartkoppel Goike en Dora krijgen burgemeester Nieuwenhuis op bezoek bij hun diamanten huwelijk.

Zestig jaar terug dacht Goike: 'Dat is wel een aardig grietje'

  •   111 keer gelezen

Waddinxveen – Goike de Waij heeft wat afgefietst in zijn jonge jaren, met name het tochtje Boskoop-Schiedam kende hij op zijn duimpje. De jongeling draaide zijn hand niet om voor de ruim dertig kilometer die hij moest afleggen. 'Het aardige grietje' was zijn drijfveer. Meer dan zestig jaar later vieren hij en zijn 'grietje' Dora Vink hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis kwam op bezoek om het diamanten bruidspaar te feliciteren.

Door Ruud Groot

Goike de Waij is in 1934 in Rotterdam geboren. Om tijdens de oorlog aan de hevige bombardementen te ontkomen vertrok de familie naar Boskoop. Dora Vink, die ook in 1934 is geboren, woonde in Schiedam. Een tante van Goike woonde ook in Schiedam tegenover het huis van Dora. Toen Goike op bezoek ging bij zijn tante, zag hij Dora en dacht: "Dat is wel een aardig grietje". Vanaf dat moment ging Goike heel vaak vanuit Boskoop naar zijn tante; zelfs op de fiets was de afstand niet te ver.

In 1959 zijn ze in Schiedam getrouwd. Ze kregen in Waddinxveen een woning aan de Noordkade van schildersbedrijf Buitelaar, waar Goike dertig jaar heeft gewerkt. Daarna hebben ze nog vele jaren in de Oltmanstraat gewoond en vandaar zijn ze naar de Prins Bernhardlaan getrokken. Ze hebben in de zestig jaar dat ze in Waddinxveen wonen, veel zien veranderen. Er was veel schilderwerk in de nieuwbouw, maar ook in het onderhoud heeft Goike heel wat verfpotten leeg geschilderd.
Goike en Dora hebben één dochter en zoals zo vaak in die tijd, zorgde moeder voor het gezin en onderhield ze de tuin. In zijn spaarzame vrije tijd ging Goike biljarten, waarmee hij menig toernooiwinst op zijn naam heeft geschreven, getuige de prijzenkast die trots in de kamer prijkt. Regelmatig gingen ze met de motor op vakantie naar Spanje of Italië. Eerst met de tent en later met de auto met vouwwagen of caravan. Mevrouw De Waij mag graag een partijtje hartenjagen en hij houdt meer van klaverjassen. "Maar wel op zijn Rotterdams", zegt Goike er direct achteraan.

Meer berichten