Logo hartvanwaddinxveen.nl
De organisatie waarschuwt via een bord voor de (nep) schoten die gelost worden. (Annette van den Berg)
De organisatie waarschuwt via een bord voor de (nep) schoten die gelost worden. (Annette van den Berg)

Coenecoop voor even in de ban van terroristische aanslag

  •   310 keer gelezen

Waddinxveen – Een terroristische aanslag in Waddinxveen. "Je hoopt het niet, maar het kan gebeuren", zegt Peter Wijnen, teamchef politie Zuidplas-Waddinxveen. "We moeten weten of we in zo'n geval alles goed ingeregeld hebben". Deze week hielden politie, brandweer en ambulance een grootschalige oefening 'terrorismegevolgbestrijding'.

Voor de oefening vielen drie terroristen, met bivakmuts en mitrailleurs, het Coenecoop College binnen. Bij zwaar geschut wordt de Dienst Speciale Interventies (DSI) opgeroepen. Tegen lange wapens, zoals dat in vakjargon heet, is het basisteam politie niet opgewassen. Zwaarbewapend en met helmen en kogelvrije vesten, schoont het DSI-team vertrek voor vertrek. Dan pas volgen politiemensen van het team Zuidplas-Waddinxveen, daarna de brandweer en als laatste komt het ambulancepersoneel van Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) in actie. Alleen in een veilige omgeving is het voor hulpverleners mogelijk om slachtoffers te helpen.
Bij de oefening waren 80 à 90 man van politie, brandweer en ambulance betrokken. Twee weken eerder werd een soortgelijke oefening gehouden in Nieuwerkerk. "Het is niet mogelijk om met alle mensen tegelijk te oefenen", verklaart Wijnen, "De posten moet bemand blijven."
De slachtoffers bij de oefeningen zijn studenten van MBO Rijnland, die een opleiding Orde en Veiligheid volgen. "Het is leuk om met dit soort jongens te werken", vindt Marc Lander, die voordat hij leraar werd zelf bij de politie werkte. Lander merkt dat Orde en Veiligheid een opleiding is waarmee je alle kanten op kunt. De afgestudeerden komen terecht als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), bij beveiligingsbedrijven, bij vervoerbedrijven, bij Staatsbosbeheer of ze studeren verder bij de politie of Koninklijke Marechaussee.
Toneelspelen is een ander vak. Voor een nuchtere meid die in de beveiliging wil werken is het logischer om op te staan dan zich met bureaustoel en al over een drempel te laten dragen. Haar collega-studenten moeten haar aan haar rol herinneren: "Je moet blijven zitten, joh. Je bent gewond."

Meer berichten