Logo hartvanwaddinxveen.nl
Simone van der Vlugt hield na afloop een signeersessie. (foto en tekst: Annette van den Berg)
Simone van der Vlugt hield na afloop een signeersessie. (foto en tekst: Annette van den Berg) (Foto: )

Simone van der Vlugt vermaakt publiek met pikante details

  •   117 keer gelezen

Waddinxveen - Met een voorproefje uit haar volgende boek wist Simone van der Vlugt de geschiedenis dichtbij Waddinxveen te brengen. Vrijdag 7 juni was de auteur te gast in Cultuurhuys De Kroon op uitnodiging van bibliotheek De Groene Venen en boekhandel Burger.

In augustus zal het nieuwe boek Schilderlief van Van der Vlugt verschijnen. Geertje Dircks deelde zes jaar lief en leed met Rembrandt nadat hij weduwnaar was geworden. Toen werd de beroemde schilder verliefd op de veel jongere Hendrikje Stoffels. Dircks moest gaan en hij beschuldigde haar vervolgens van diefstal en hoererij. Van der Vlugt las het hoofdstuk voor waarin Dircks gevangen wordt genomen en naar het spinhuis in Gouda wordt gebracht. Het publiek reageerde toen ze een citaat voorlas over een min met bekwame borsten die na het sterven van haar kind haar zog op gang hield door honden te zogen. Van der Vlugt vond voldoende archiefmateriaal om aan te nemen dat Rembrandts beschuldigingen vooral bedoeld waren om geen alimentatie te hoeven betalen.
Archiefmateriaal is altijd de basis waarop Van der Vlugt haar romans baseert. Allerlei feiten over de Amsterdamse regentenfamilie Bickers waren aanleiding voor haar eerste non-fictie roman 'Wij zijn de Bickers!' In een vraaggesprek onder leiding van oud-wethouder Brigitte Leferink gaf Van der Vlugt aan dat haar uitgever aanvankelijk bezwaar had tegen haar wens om historische romans te gaan schrijven. De uitgever twijfelde of daar vraag naar zou zijn. Ten onrechte. Net als haar jeugdboeken en thrillers vinden de historische romans gretig aftrek, ook in het buitenland.
Van der Vlugt vertelde dat ze haar boeken meestal half liggend schrijft in een relaxstoel in de woonkamer. Met de iPad op een kussen blijkt dat een goede manier om haar RSI gevoelige gewrichten te ontlasten. Hond Copper vindt het wel gezellig dat zijn vrouwtje in de woonkamer werkt. Copper vergezelde haar ook tijdens de avond in Waddinxveen. Met speciale toestemming, want honden zijn eigenlijk niet welkom in De Kroon.

Meer berichten