Logo hartvanwaddinxveen.nl
Toenmalig wethouder Brigitte Leferink schroefde in maart 2018 het rookvrij-bordje op de muur bij HCW. (foto: archief HvH)
Toenmalig wethouder Brigitte Leferink schroefde in maart 2018 het rookvrij-bordje op de muur bij HCW. (foto: archief HvH)

Verdubbeling van aantal rookvrije sportterreinen

  •   75 keer gelezen

Regio - De rookvrije generatie heeft een mijlpaal bereikt: in Nederland zijn sinds kort 1000 rookvrije buitensportterreinen. Het aantal rookvrije sportverenigingen neemt toe. Sinds 1 september van vorig jaar (550) is het aantal bijna verdubbeld. In Zuid-Holland ligt het aantal op 188. Een stijging van 79 terreinen ten opzichte van september vorig jaar.

De stijging is, volgens de afzender van het persbericht de Hartstichting, mede te danken aan de steun van sportbonden en gemeenten. Ook is het maatschappelijke draagvlak voor rookvrije terreinen, waaronder sportterreinen blijvend hoog. Maar liefst 84 procent van de Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Dit bleek uit het maandag verschenen onderzoek gedaan in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en tevens voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij, is trots op de mijlpaal. "Bijna een verdubbeling van het aantal rookvrije sportterreinen is goed nieuws voor kinderen in Nederland. Hoe meer terreinen er rookvrij zijn, hoe minder kinderen in aanraking komen met roken. Door de gestage groei en de vele goede voorbeelden wordt het steeds makkelijker voor sportverenigingen om mee te gaan in de trend om ook rookvrij te worden. Uiteindelijk willen we ernaartoe dat het normaal is niet te roken op een sportvereniging. En dat gaat de goede kant op."

Ruim 389 voetbalclubs zijn geheel of gedeeltelijk rookvrij. Maar hockey is relatief gezien het hardst op weg: met 184 clubs is meer dan de helft van alle hockeyclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij. De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland (188), Noord-Holland (180) en Gelderland (136). Sportverenigingen kunnen vaak wat hulp gebruiken bij het rookvrij maken van hun club. Zo zien verenigingen soms een belemmering in de handhaving van het beleid of zijn bang voor reacties van bijvoorbeeld rokers. Via de ondersteuning op www.rookvrijegeneratie.nl/sport worden zij hierbij geholpen.

Meer berichten