Logo hartvanwaddinxveen.nl
Sommige inwoners gaan de bezuinigingen nu al merken. (foto en tekst: Nicole Lamers)
Sommige inwoners gaan de bezuinigingen nu al merken. (foto en tekst: Nicole Lamers)

College zet in op versobering

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Minder peuters naar de opvang en een minder groene gemeente; dat zouden zomaar de gevolgen kunnen zijn van het pakket aan maatregelen dat het college van burgemeester en wethouders heeft bedacht voor het opvangen van het structurele miljoenentekort (inmiddels 3,1) in de zorg. Als deze maatregelen niet voldoende zijn, gaat iedere inwoner het in zijn portemonnee voelen en zal de onroerende zaakbelasting (ozb) worden verhoogd.

Bij de presentatie op donderdag 6 juni van de jaarrekening over 2018 werd een zogenoemde kaderbrief uitgedeeld waarin tal van bezuinigingen worden aangekondigd. In maart van dit jaar werd immers bekend dat jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning de gemeente veel meer geld kosten dan aanvankelijk was ingeschat. Het is niet alleen de gemeente Waddinxveen die met dit probleem kampt, landelijk is aangegeven dat veel gemeenten hier tegenaan lopen. Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft onlangs financiële hulp beloofd.

Niet duidelijk is om hoeveel geld het zou gaan en dus heeft het Waddinxveense college lopen broeden op een pakket van bezuinigingsmaatregelen. Zo gaat bijvoorbeeld gesleuteld worden aan bepaalde regelingen en projecten zoals Wadwijzer en Waddinxveen dát werkt! Daarnaast wordt de toeristenbelasting verdubbeld (naar 1 euro) en zal er minder geld gaan naar de wijken. Ook zal het aandeel groen bij de ontwikkeling van het Sleutelkwartier (het gebied tussen het spoor en de hefbrug) worden versoberd, wordt het beheer van sommige plannen over een langere tijd uitgesmeerd en worden renovaties van bijvoorbeeld sportzaal Groenswaard en De Duikelaar uitgesteld.

Het college waarschuwt ervoor dat er ook nog onzekerheden zijn. Nog niet alle gegevens zijn immers voor de gemeente beschikbaar zoals de algemene uitkering vanuit het Rijk.

Mochten bovengenoemde maatregelen niet afdoende zijn, vreest het college de ozb te moeten verhogen. Het college zegt er in dat geval wel naar te streven om de op één na laagste woonlasten te houden in vergelijking met Gouda, Zuidplas en Bodegraven-Reeuwijk. Het is dit of sluiten van voorzieningen zoals de bibliotheek of het beëindigen van subsidies op bijvoorbeeld De Kroon of Dierendal.

"Je moet er toch niet aan denken dat we bijvoorbeeld Het Bruisnest moeten sluiten", voegde wethouder Van der Wal eraan toe. Ze betreurt het ten zeerste dat wel gesneden gaat worden in het pilotproject waarbij het gaat om een tegemoetkoming voor peuteropvang. "We hebben heel veel en heel lang met elkaar gepraat en uiteindelijk keuzes gemaakt."

Op het jaar 2018 kijken de collegeleden ook met zekere trots terug. Van der Wal noemt de scholenbouw in Waddinxveen-Noord, maar ook de Triangel waar volop wordt gewerkt aan huizenbouw. Haar college Atzema noemt de vele verkenningen die zijn gedaan op het gebied van duurzaamheid en het verduurzamen van bedrijfsgebouwen. Schippers zei meer dan tevreden te zijn over het meldpunt met betrekking tot kapotte verlichting en dergelijke. "In 2016 hadden we circa 3200 meldingen, in het afgelopen jaar waren het er 5000. Mensen weten het meldpunt dus goed te vinden en op het gebied van participatie hebben we grote stappen gemaakt." Burgemeester Nieuwenhuis zei vooral heel tevreden te zijn met 'een veilig Waddinxveen'. "Al blijft elk misdrijf er één teveel."

Zoals het er nu naar uitziet kan het jaar 2018 nog wel worden afgesloten met een positief saldo op de eindrekening van een paar ton.

Meer berichten