Het huidige afvalbrengstation aan de Zuidelijke Rondweg moet verkassen wegens uitbreiding van nieuwbouwwijk Triangel.
Het huidige afvalbrengstation aan de Zuidelijke Rondweg moet verkassen wegens uitbreiding van nieuwbouwwijk Triangel.

Afvalbrengstation houdt voldoende steun

Algemeen Afvalbeleid 267 keer gelezen

Waddinxveen – De oppositie in de gemeenteraad is er niet in geslaagd om de coalitiepartijen van gedachten te laten veranderen over de locatie van het nieuwe afvalbrengstation. Bij Weerbaar Waddinxveen, PvdA/GroenLinks, D66 en VVD gingen drie vingers omhoog toen werd gevraagd akkoord te gaan met het investeringskrediet.

Door Erik van Leeuwen

De plannen voor het nieuwe afvalbrengstation op bedrijventerrein Coenecoop, werden woensdag 15 mei in de raadsvergadering zwaar bekritiseerd door het CDA en PCW. In een uiterste poging de collegeplannen te dwarsbomen riep Lambert den Dekker (PCW) dat er geen alternatief was onderzocht. "Daardoor is er geen materiaal om kosten te vergelijken."

Frans Schwiebbe uitte hevige kritiek op het participatieproject van de gemeente. Hij vindt dat de ondernemers op bedrijventerrein Coenecoop onvoldoende zijn betrokken bij de plannen. Dat Coenecoop 53 een keuze van de inwoners was, trok hij zwaar in twijfel. "Je gaat me toch niet vertellen dat een paar mensen van een wijkplatform de hele Waddinxveense bevolking vertegenwoordigt?" Het CDA en de PCW konden zich niet vinden in de extra kosten die betaalt moeten worden voor dit nieuwe afvalbrengstation. Den Dekker vindt het sowieso geen goed idee om een afvalbrengstation op een hoogwaardig bedrijventerrein als het Coenecoop te plaatsen. "De ruimtelijke kwaliteit wordt zwaar aangetast."

Het voorstel van zijn fractie en die van het CDA om de locatiekeuze te heroverwegen en in gesprek te gaan met andere gemeenten (Zuidplas) om te kijken naar samenwerking werd niet serieus genomen door coalitiepartijen Weerbaar Waddinxveen, VVD, D66 en PvdA/GroenLinks. Die wilden door. "Er ligt een prima plan waarin rekening is gehouden met de angsten van omwonenden", zei Andrea Bakhuizen (VVD).

"Er is ingezet op consensus en draagvlak. Draagvlak is immers de voedingsbodem van ontevredenheid. Wij hebben hierbij het gevoel dat 'not in my backyard' een belangrijke rol speelt", aldus Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks). Dat huishoudens 36,50 in plaats van 30 euro gaan betalen per jaar voor het nieuwe afvalbrengstation, was geen punt voor Hettema. "Het zijn geen grote bedragen. Het zijn op het Gouweplein een paar kopjes koffie. Zo kijk ik ernaar." "De locatiekeuze is een gepasseerd station", verdedigde wethouder Gezina Atzema de plannen. "Er is een locatieonderzoek geweest en daaruit bleek dat dit de goedkoopste optie was. De inwoners wilden dit ook." De voorstemmers van het raadsvoorstel wonnen uiteindelijk met 12 tegen 8.