} Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto:

Uitgedaagd in een waterstofauto

  •   46 keer gelezen

Waddinxveen - Meer dan 20 teams zijn donderdagmiddag 16 mei gestart met de Waterstofchallenge vanuit Waddinxveen. Wethouder Gezina Atzema mocht het startsein geven en zwaaide met de vlag.

Van ronkende motoren was geen sprake, wel van opgewonden teamleden die op het laatste moment nog een extra opdracht kregen voor onderweg. De bedoeling is dat de deelnemers van in totaal 23 verschillende teams in 24 uur hun eigen route rijden door Europa met een waterstofauto.

De grootste uitdaging vindt de 23-jarige Maxime Waeghe van het Belgische team Hogeschool Vives het op tijd bereiken van een station waar getankt kan worden met waterstof. "Er zijn er maar drie in heel België, om maar een idee te geven." En dan heeft dit team, bestaande uit vier studenten van de hogeschool, ook nog een cadeautje meegekregen dat ergens in Stuttgart afgegeven moet worden van de organisatie. "Gelukkig ging onze geplande route al die kant op, dus we hoeven niet zo ver om te rijden." Via een app worden de auto's getraceerd en gevolgd. Het 'bezoeken' van bepaalde bezienswaardigheden zoals een museum, levert extra punten op. Het team van Vives uit Kortrijk bestaat uit studenten die allen afstuderen op 'elektrische voertuigen'. Hun docent wees ze op deze challenge die perfect aansluit op hun studie.

De 26-jarige Rik Alkema is van het team BAM infra. Hij komt zelf uit Zwammerdam en heeft een week geleden pas kennis gemaakt met 'zijn matties' van de challenge. Het zijn collega's van BAM met hele diverse functies en vanuit heel Nederland. "Natuurlijk is winnen leuk, maar wij hebben vooral ten doel om de mogelijkheden van waterstof af te tasten. En waterstof te beleven. Ik ben heel benieuwd hoe dat rijdt." Team BAM gaat direct na de start richting de afsluitdijk om daar een bezoek te brengen aan collega's en te vertellen over waterstof. Alkema geeft toe dat rijden met een waterstofauto voorlopig nog wel voor de elite zal zijn, net als bij elektrische auto's. "Maar het is een beetje het kip en het ei-verhaal, als er meer mensen in gaan rijden, wordt het steeds aantrekkelijker."

Meer berichten