Logo hartvanwaddinxveen.nl

Tekort op sociaal domein groot, maar niet bijzonder

  •   119 keer gelezen

Waddinxveen – Het Waddinxveense miljoenentekort in de zorg, dat eind maart aan het licht kwam, is op zich niet bijzonder. Veel gemeenten in de regio kampen met hetzelfde probleem. Het tekort van Waddinxveen op het 'sociaal domein' bedraagt 2,8 miljoen euro.

Door David Zandbergen

Daarmee komt de Waddinxveense schuld neer op ongeveer 100 euro per persoon. VVD-raadslid Femke Vleij gaf in de commissie op dinsdag 7 mei aan dat de meeste gemeenten in de omgeving van Waddinxveen met hogere schulden kampen. Een buurgemeente met een hogere schuld is bijvoorbeeld Bodegraven-Reeuwijk, die een tekort van 3,5 miljoen verwacht over 2018. Dit is weliswaar hoger dan de Waddinxveense schuld, maar de oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in het aantal inwoners van die gemeente. De schuld per inwoner is in die gemeente ongeveer 103 euro en dus vergelijkbaar met die van Waddinxveen. Het tekort van de gemeente Zuidplas wordt naar verwachting snel bekend. De gemeente Gouda kent geen tekort. Wethouder Henry ten Zijthoff, die over de zorg gaat, heeft hier wel een verklaring voor: "De gemeente Gouda reserveert een veel groter gedeelte van hun begroting voor dit soort zaken", legt de wethouder uit. "Zij zitten rond de 40 procent, wij rond de 20 procent." Desondanks meent Ten Zijthoff niet te laat te hebben gehandeld: "Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Later ben ik gaan beseffen dat ik het niet had kunnen weten."
Veel Nederlandse gemeenten kampen met een tekort op dit vlak. Vorige week kwam het kabinet met het voornemen honderden miljoenen extra uit te trekken voor jeugdzorg. Diverse Waddinxveense raadsleden reageerden op twitter niet enthousiast. "Een fooi", noemde Jan van der Loo (PvdA/GroenLinks ) het. Ook Femke Vleij (VVD) gaf aan 'er niet warm van te worden'.

Meer berichten