Logo hartvanwaddinxveen.nl
Gedeputeerde van de provincie Rik Janssen (links) en Arie Schaap, directeur van De Klerk Waterbouw (rechts) die de werkzaamheden uitvoerde. (foto: Provincie Zuid-Holland)
Gedeputeerde van de provincie Rik Janssen (links) en Arie Schaap, directeur van De Klerk Waterbouw (rechts) die de werkzaamheden uitvoerde. (foto: Provincie Zuid-Holland)

Eerste fase oeververvanging Gouwe opgeleverd

  •   62 keer gelezen

De eerste fase van de vervanging van de damwanden langs de Gouwe is afgerond. Eind 2016 begon Provincie Zuid-Holland met de werkzaamheden om nieuwe stalen damwanden te plaatsen aan de westkant van de Gouwe in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Waddinxveen.

Delen van de westelijke oeverconstructie zijn vervangen door verankerde stalen damwanden die langer meegaan, onderhoudsarm en duurzamer zijn. Menno Zijlstra, woordvoerder van de provincie, schreef: "De duurzaamheid betreft de vergelijking met de oude betonnen wanden. Een stalen damwand gaat 100 jaar mee en een betonnen damwand maar 30. Fase twee is inmiddels begonnen en we hopen deze werkzaamheden medio 2021 af te ronden."

De oplevering van de eerste fase van het project werd woensdag gevierd met een rondvaart over de Gouwe met aanwezigheid van gedeputeerde Rik Janssen en betrokken directeuren en projectleiders. In fase twee worden de oevers aan de westzijde van de Gouwe die nog niet zijn opgeknapt meegenomen.

De Gouwe is een belangrijke vaarweg met ruim 12.000 vrachtverkeerbewegingen in 2018. Hiermee was dit het drukste jaar van het afgelopen decennium: tussen 2007 en 2017 steeg de beroepsvaart jaarlijks nooit boven de 10.000 bewegingen uit. De Gouwe is daarmee een van de drukste vaarwegen in Zuid-Holland.

Meer berichten