De bezwaarschriftencommissie brengt binnen enkele weken een niet-bindend advies uit.
De bezwaarschriftencommissie brengt binnen enkele weken een niet-bindend advies uit. Foto: Myriam Dijck

Nieuwe poging om bmc Zesde Tochtweg tegen te houden

Algemeen Biomassacentrales 346 keer gelezen

De bezwaren van drie inwoners die de komst van de biomassacentrale van Wagro - voorheen Beijerinck BV - aan de Zesde Tochtweg (niet te verwarren met de biomassacentrale van Wayland Energy die er naast komt te staan) willen tegenhouden, werden dinsdagavond 23 april in een hoorzitting behandeld. De bezwaarmakers uit Waddinxveen hadden eind vorig jaar een verzoek tot intrekking van de bouwvergunning uit 2016 ingediend omdat ze vonden dat deze inmiddels ‘slapend’ is.

Door Myriam Dijck

De bezwaarmakers (Van Wijngaarde, Hendriks en Benesty) waren tijdens de hoorzitting niet aanwezig. Volgens de voorzitter van de commissie, Ruud Groeneweg, hadden ze aangegeven dat de bezwaren ‘dermate duidelijk waren dat deze geen nadere toelichting behoefden’.

In drie identieke brieven schreven ze dat de vergunning van de biomassacentrale is verleend op basis van ‘achterhaalde uitgangspunten’ en dat er sprake is van ‘een situatie die bedreigend is voor de bevolking van Waddinxveen’, met name vanwege de uitstoot van fijnstof. De bouwvergunning van de biomassacentrale aan de Zesde Tochtweg is in maart 2016 al verleend. Sindsdien is er echter niet gebouwd. 

Als er in een periode van minimaal 26 weken nog niet is begonnen met de bouw, of deze wordt voor die tijd stilgelegd, dan kan de vergunning als ‘slapend’ worden aangemerkt. In dat geval heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid om de vergunning in te trekken, maar dat is niet verplicht. Dit wordt met name gedaan bij verouderde bouwvergunningen die niet meer passen in het actuele planologisch beleid van de gemeente. 

Volgens een woordvoerder van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) kan het Wagro niet worden aangerekend dat de bouw nog niet is gestart. “De vergunning heeft vertraging opgelopen door een aantal externe oorzaken”, zei Dirk Klein. Hij doelde onder andere op de aanleg van een warmtenet. “Er is nauwe samenhang met de noodzakelijke infrastructuur en het moment dat kan worden overgegaan tot de bouw van de biomassacentrale.”