De biomassacentrale van Wagro (voorheen Beijerinck BV) zal naast die van Wayland worden gebouwd (nummers 1 en 2) aan de Zesde Tochtweg.
De biomassacentrale van Wagro (voorheen Beijerinck BV) zal naast die van Wayland worden gebouwd (nummers 1 en 2) aan de Zesde Tochtweg.

Nieuwe poging om biomassacentrale tegen te houden in behandeling

Algemeen Biomassacentrales 980 keer gelezen

De bezwaren van drie inwoners die de komst van de biomassacentrale van Wagro (voorheen Beijerinck BV) willen tegenhouden werden gisteravond in een hoorzitting behandeld. De bezwaarmakers uit Waddinxveen hadden eind vorig jaar een verzoek tot intrekking van de bouwvergunning uit 2016 ingediend omdat ze vonden dat deze inmiddels 'slapend' is.

Door Myriam Dijck

De bezwaarmakers, Van Wijngaarde, Hendriks en Benesty, waren tijdens de hoorzitting niet aanwezig. Volgens de voorzitter van de commissie, Ruud Groeneweg, hadden ze aangegeven dat de bezwaren 'dermate duidelijk waren dat dit geen nadere toelichting behoefde'. In drie identieke brieven schreven ze dat de vergunning van de biomassacentrale is verleend op basis van 'achterhaalde uitgangspunten' en dat er sprake is van 'een situatie die bedreigend is voor de bevolking van Waddinxveen', met name vanwege de uitstoot van fijnstof die de biomassacentrale met zich meebrengt.

De bouwvergunning van de biomassacentrale aan de Zesde Tochtweg, die naast de centrale van Wayland Energy zal worden gebouwd, is in maart 2016 uitgegeven. Sindsdien zijn er geen bouwactiviteiten geweest. Als er in een periode van minimaal 26 weken nog niet is begonnen met de bouw, of deze wordt voor die tijd stilgelegd, dan kan de vergunning als 'slapend' worden aangeduid. In dat geval heeft het college van B&W de bevoegdheid om de vergunning in te trekken, maar dit is niet verplicht. Dit wordt met name gedaan bij verouderde bouwvergunningen die niet meer passen in het actuele planologisch beleid van de gemeente.

Volgens een woordvoerder van de ODMH, die uitleg gaf over de status van de vergunning, kon het Wagro niet worden aangerekend dat de bouw nog niet is gestart. "De vergunning heeft vertraging opgelopen door een aantal externe oorzaken", zei Dirk Klein. Dit zijn onder andere de aanleg van een warmtenet en het bedrijventerrein. "Er is nauwe samenhang met de noodzakelijke infrastructuur en het moment dat kan worden overgegaan tot het aanleggen van de biomassacentrale." In de hoorzitting werden argumenten omtrent uitstoot van fijnstof en 'milieu-hygiënische inzichten' niet behandeld omdat het alleen een bouwvergunning betreft.

Tijdens de hoorzitting waren enkele bezoekers aanwezig. Een aantal van hen was ook bij de hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie over de centrale van Wayland Energy in maart. Door de gekozen datum - een week na de uitspraak over de Wayland Centrale - en door de vergelijkbare adressen van de twee centrales, was er lichte verwarring onder de bezoekers over welke centrale het ging. Volgens de commissie, die eens in de drie weken bezwaren behandelt, was dit toeval.

De bezwaarschriftencommissie brengt binnen enkele weken een niet-bindend advies uit.