Afbeelding

Het leven na meningitis besproken op Wereld Meningitis Dag

Algemeen 174 keer gelezen

Het thema 'het leven na meningitissepsis' van Wereld Meningitis Dag, vandaag woensdag 24 april, is actueel gezien de dramatische ziektegevallen door met name meningokokken W, die de afgelopen tijd in de media kwamen.
Om de kennis van en bewustzijn over meningitis/sepsis/meningokokkenziekte te vergroten wordt op deze dag door meer dan honderd vrijwilligers op zeventig plaatsen in Nederland informatie gegeven over de ziekte die onder andere hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging kan veroorzaken.

Meer informatie is te vinden op www.meningitis-stichting.nl 
Op de infographic staat in welke woonplaatsen informatie wordt aangeboden. In Zuid-Holland is dat onder andere in Zoetermeer.

De Nederlandse Meningitis Stichting (NMS) informeert doelgroepen – algemeen publiek, huisartsen, kinderdagverblijven, scholen en opleidingen - over symptomen, herkenning, gevolgen en mogelijkheden voor preventie door vaccins. De actie maakt deel uit van een NMS-voorlichtingscampagne over meningitis/sepsis/meningokokkenziekte.
Meningitis en sepsis horen bij de snelst verlopende infectieziekten die bekend zijn. Binnen circa 6-24 uur kan een gezond iemand doodziek zijn. Snelle herkenning en actie is letterlijk van levensbelang. Echter, de eerste symptomen lijken vaak op die van een kater of griep.
NMS geeft ook informatie over meningitisvaccins; welke zijn er, welke zitten in het vaccinatieprogramma en hoe kom je aan een vaccin als je wel wilt vaccineren maar buiten het programma valt of wanneer het vaccin niet in het programma zit.

Persoonlijk verhaal
De ongeveer 120 vrijwilligers bieden informatie aan in ten minste 70 woonplaatsen; zij vertellen vaak een persoonlijk verhaal.
Andere onderdelen van de actie zijn het verspreiden van zadelhoesjes, huisartsen krijgen een informatiepakket aangeboden en kinderdagverblijven, scholen en opleidingen krijgen flyers en symptomenkaartjes aangereikt.

Wereldmeningitisdag (WMD)
WMD is een initiatief van de Confederation of Meningitis Organisations (CoMO). CoMO vertegenwoordigt 72 patiëntengroepen wereldwijd op het gebied van meningitis/sepsis. De Nederlandse Meningitis Stichting maakt sinds 2011 deel uit van CoMO.
De NMS is in 1996 opgericht met als doel: lotgenotencontact, informatievoorziening, belangenbehartiging, algemene voorlichting en stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.

Wie informatie wil aanbieden bij huisarts, kinderdagverblijf of school/opleiding in zijn/haar omgeving, kan voor het aanvragen van materiaal contact opnemen via info@meningitis-stichting.nl