Henk Asscheman en Wijtze Visser hadden er zichtbaar lol in om een gastles te verzorgen voor groep 8. (tekst en foto: Nicole Lamers)
Henk Asscheman en Wijtze Visser hadden er zichtbaar lol in om een gastles te verzorgen voor groep 8. (tekst en foto: Nicole Lamers)

Gastles over 'Dorp onder water'

Algemeen 316 keer gelezen

Waddinxveen - "Als de dijken doorbreken, is het echt foute boel in Waddinxveen. Dan verdrinken we. Tenzij je in een flat woont, maar dan niet op de eerste verdieping zoals juf Marja Verweij van groep 8 van de Rehobothschool." Wijtze Visser die samen met Henk Asscheman de gastles verzorgt, kijkt de leerlingen quasi-dreigend aan. Zijn outfit; een ouderwets zwempak, zwemvliezen, zwembandjes en een duikbril met snorkel, werkt op de lachspieren van de leerlingen van groep 8 die tijdelijk les krijgen in de voormalige mavo aan de Mauritslaan.

De gastles 'Dorp onder water' wordt gegeven op initiatief van het Historisch Genootschap Waddinxveen en stichting Vonk. Beide organisaties vinden het van belang dat kinderen van het basisonderwijs in Waddinxveen wat meer kennis hebben over de geschiedenis van het dorp waarin ze wonen en naar school gaan. "Als de dijken breken, staat Waddinxveen onder water, want we leven hier 7,10 meter onder de zeespiegel", vertelt Henk Asscheman. Vervolgens duikt hij in de geschiedenis van Waddinxveen dat 786 jaar geleden is ontstaan. Hij vertelt over het veen waar Waddinxveen vol mee zat en over de turfwinning. Hij laat een stuk veen door de klas gaan. "Het werd gewonnen, gestapeld en gebruikt voor het verwarmen van de meer dan 100 bierbrouwerijen in Gouda. Weet je dat je zelfs bier op jullie leeftijd mocht drinken? Nix 18. Water was in die tijd niet schoon, daar werd je ziek van en dus kon je beter bier drinken." De leerlingen kijken hem ongelovig aan. Hij vertelt over de speelgoedfabrieken in Waddinxveen en laat filmpjes zien over het leven van vroeger. Hij vertelt over trekschuiten en wijst de Henegouwerweg aan die vroeger dienst deed als jaagpad waar de paarden overheen liepen. Zijdelings levert hij ook kritiek op het bestuur, want in Waddinxveen werd en wordt altijd alles gesloopt. Wethouder Hannie van der Wal die ook aanwezig is bij de gastles kijkt onverstoorbaar naar het scherm waar foto's en soms een filmpje wordt getoond over Waddinxveen in vroeger tijden. Om de leerlingen een beetje bij de les te houden, wordt tussendoor een quiz gedaan waar iedereen aan mee mag doen. De drie meiden die uiteindelijk de meeste antwoorden goed hebben, verdienen er een toegangskaartje voor het streekmuseum in Reeuwijk mee en een stripboek. De les wordt afgesloten met een algemene prijsvraag: waar alle vertelbanken in Waddinxveen staan? Een van de leerlingen vraagt bijdehand: "Mogen we dat ook via Google opzoeken?"