Ronald Spoorendonk: “We hadden het seizoen op een goede manier kunnen afsluiten.” (Erik van Leeuwen)
Ronald Spoorendonk: “We hadden het seizoen op een goede manier kunnen afsluiten.” (Erik van Leeuwen)

Alsnog via de achterdeur weg bij Korbis

Sport 757 keer gelezen

KORFBAL
Waddinxveen - Op de valreep van zijn zesjarige dienstverband is het tot een breuk gekomen tussen trainer Ronald Spoorendonk en Korbis. De Waddinxveense club heeft de oefenmeester per direct vervangen door Mels Graveland. "De sfeer en trainingsopkomst leden onder de situatie", aldus Rogier Alblas, lid van de Technische Commissie.

Een week voor de hervatting van de veldcompetitie besloot Korbis een einde te maken aan de samenwerking met Spoorendonk en tweede trainer Ruud Slootweg. "Er was geen chemie meer tussen trainers en de selectie", zegt Alblas in een reactie. "Natuurlijk hebben we overwogen om het seizoen met Ronald en Ruud af te maken, maar de situatie vroeg om onmiddellijke actie. De sfeer en trainingsopkomst verslechterden snel. We hebben puur gehandeld met het oog op het nieuwe seizoen. We willen de rust terugbrengen."

Spoorendonk verliet vrijdag, nadat hij voor de training het nieuws van zijn ontslag had vernomen, woest het complex. "Ik ben boos naar huis gereden, maar eenmaal onderweg ben ik gekeerd omdat ik het nieuws zelf aan de selectie wilde vertellen." De trainer zegt de directe breuk niet te hebben zien aankomen. "Er zijn altijd wel dingetjes die spelen, maar tot nu toe kwamen we er met elkaar altijd uit. Ik had er nog alle vertrouwen in dat we het seizoen op een goede manier konden afsluiten. Ik begrijp het moment totaal niet. Er staan nog grote belangen op het spel. Met het eerste speelden we voor handhaving, het tweede kon nog kampioen worden." De trainingsopkomst was volgens hem inderdaad een issue. "Maar ik kan spelers niet verplichten te komen trainen. Dat moet uit hun zelf komen. Er waren mensen die vonden dat ik dan maar maatregelen moest nemen om spelers die te weinig trainden aan de kant te zetten. Die ruimte heeft een club als Korbis echter niet. Er waren net genoeg dames voor de selectie en negen heren, waarvan er twee geblesseerd zijn. Moet ik continue spelers uit het derde en vierde opstellen?"
Eerder dit jaar besloot Korbis het contract van Spoorendonk en Slootweg niet te verlengen. "Ik wilde best door", zegt de trainer. "Volgens mij ben ik aardig succesvol geweest."
"Dat klopt", reageert Alblas. "Prestaties speelden echter geen rol bij ons besluit. We hebben een enorme waardering voor wat Ronald hier heeft bereikt. Met hem zijn we voor het eerst in de historie van de club naar de eerste klasse gepromoveerd. Maar we kunnen ons ook niet doof en blind houden voor de geluiden die uit de selectie komen. Uit gesprekken die we gevoerd hebben voor volgend seizoen blijkt dat er onvrede is. Op basis daarvan vonden we het verstandiger de samenwerking per direct te beëindigen."
Spoorendonk had graag bij Korbis door de voordeur vertrokken. "Dat is dus de achterdeur geworden."
"Voor Ronald is dit pijnlijk", meent speler Remco Sliedrecht. "Het hoe en waarom is een zaak van de TC. Die heeft het besluit genomen, ons is alleen gevraagd onze mening te geven. De uitkomst daarvan was voor de TC kennelijk aanleiding om per direct de samenwerking te stoppen", beperkt hij zich tot de feiten. Sliedrecht vindt het niet zinvol in te gaan op eventuele problemen in de selectie. "De focus moet nu komen te liggen op de sportieve prestaties. Met het eerste willen we ons handhaven, het tweede wil kampioen worden."