Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Mede door een extreem mooie zomer werd veel geklaagd over geuroverlast bij verzamelcontainers.</p>

Mede door een extreem mooie zomer werd veel geklaagd over geuroverlast bij verzamelcontainers.

(Foto: archief HvH)
Afvalbeleid

Hoeveelheid restafval fors verminderd

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Wethouder Gezina Atzema is in haar nopjes met het huidige afvalbeleid van de gemeente Waddinxveen. “We zijn een jaar geleden begonnen met invoering van het systeem Afval Scheiden Loont en de resultaten noem ik bemoedigend.” 

Sinds 2018 moeten inwoners van Waddinxveen betalen voor restafval en is de hoeveelheid restafval per inwoner gedaald van 204 kilo in 2017 naar gemiddeld 118 kilo in 2018. Ook is het scheidingspercentage van afval in een jaar tijd toegenomen van 54 procent naar 69 procent. “Het doel is om uiteindelijk 75 procent te halen, maar daar heb ik wel vertrouwen in”, zei Atzema.

Maar niet alles verloopt vlekkeloos. Er zijn ook nog wel een aantal punten voor verbetering. Punten van kritiek die zijn gefilterd na het houden van een enquête onder bewoners (met een respons van 470 mensen) zoals de ergernis over verkeerd of te vroeg aanbieden van pmd (plastic verpakkingsmateriaal, blikjes en drankenkartons) en de geuroverlast bij verzamelcontainers voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) bij hoogbouw. “We zouden eens kunnen kijken naar het vaker reinigen van de verzamelcontainers of biologisch afbreekbare zakken gaan gebruiken voor gft-afval”, meent de wethouder. 

Om de ergernis over pmd in te dammen, kan volgens Atzema gedacht worden aan het geven van meer voorlichting over de regels die gelden voor het aanbieden van dit afval. 

De gemeente is niet alleen afhankelijk van de inwoners, maar ook van de Rijksoverheid. Het kabinet heeft de verbrandingsbelasting voor restafval fors verhoogd, waardoor de kosten voor het verbranden van restafval sterk zijn gestegen.

Meer berichten