Logo hartvanwaddinxveen.nl
De Koningsspelen begonnen op basisschool Kleurrijk met het Koningslied. (foto en tekst: Nicole Lamers)
De Koningsspelen begonnen op basisschool Kleurrijk met het Koningslied. (foto en tekst: Nicole Lamers) (Foto: )

Basisscholen organiseren spellen en sporten met Koningsspelen

  •   131 keer gelezen

Waddinxveen - Leerlingen van de basisscholen gingen vrijdagochtend 12 april met extra veel plezier naar school, al dan niet gehuld in oranje kleding en met een Nederlands vlaggetje op de wang. De dag werd op veel scholen begonnen met het Koningslied van dit jaar en op sommige scholen werd gezamenlijk ontbeten.

Bij basisschool Kleurrijk in Waddinxveen was gekozen voor het houden van een picknick voor de honderd leerlingen in plaats van een ontbijt. Maar eerst moest er gezongen en gesport worden. De dag begon met het zingen van het Wilhelmus, daarna werd gezamenlijk gebeden en vervolgens konden de kinderen springen, dansen en meezingen met het Koningslied 2019 waar drie weken op was geoefend.

Voor de jongste leerlingen van de onderbouw, was een spellencircuit op het schoolplein uitgezet. Kinderen van de bovenbouw kregen sportclinics van diverse Waddinxveense sportverenigingen zoals volleybal door Timios, tafeltennis door leden van Kwiek, zumba-les van Nora Manuputty, bootcamp van CrossFit en kickboksen door een begeleider van Total Body Center. "En we hoeven er niet ver voor weg", weet Marieke Simpelaar van de activiteitencommissie van basisschool Kleurrijk. "Zumba-les wordt hier in de aula gegeven bijvoorbeeld en alleen voor tafeltennis moeten we naar de Staringlaan, dat is nog geen 500 meter."

Het thema dit jaar van de Koningsspelen is 'water drinken'. De provincie laat in een persbericht weten dat kinderen in Zuid-Holland niet genoeg water zouden drinken. Dat is gebleken uit onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen tussen de 4 en 12 jaar. De drinkwaterbedrijven lieten het kraanwatergebruik van basisschoolleerlingen in Nederland onderzoeken vanwege de Koningsspelen. Het merendeel (70%) van de Zuid-Hollandse kinderen schijnt kraanwater wel lekker te vinden, maar drinken hooguit drie glazen op een dag (80%). Het Voedingscentrum adviseert een hoeveelheid van 1 tot 1,5 liter per dag. Dat komt neer op ongeveer 8 glazen water.

Meer berichten