Logo hartvanwaddinxveen.nl
Voor de ingang van de voedselbank aan de Noordkade werd het startsein gegeven voor de mondzorgcampagne. (foto en tekst:  Nicole Lamers)
Voor de ingang van de voedselbank aan de Noordkade werd het startsein gegeven voor de mondzorgcampagne. (foto en tekst: Nicole Lamers)

Mondzorgcampagne start hier

  •   263 keer gelezen

Waddinxveen - Voor een half miljoen mensen in Nederland is mondzorg onbetaalbaar geworden. Dokters van de Wereld is een hulporganisatie die hier dagelijks de gevolgen van ziet: rotte tanden, bloedend tandvlees en ontstekingen. Om aandacht voor deze problematiek te vragen, is donderdag 11 april in Waddinxveen de mondzorgcampagne van start gegaan. In twee mobiele tandartspraktijken werden 30 mensen gratis geholpen die zich via Care for Family hadden aangemeld.

Na Waddinxveen, doen de tandartsbussen van Dokters van de Wereld nog de volgende steden aan: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen en Groningen. In totaal worden 1000 mensen geholpen. De bedoeling is dat na deze behandelingen een witboek wordt samengesteld dat naar de Tweede Kamer gaat en daarnaast roept de hulporganisatie mensen op een petitie te ondertekenen op www.doktersvandewereld.org/mondzorg.

In Nederland wordt mondzorg voor mensen vanaf 18 jaar niet vergoed vanuit het basispakket. Dokters van de Wereld vindt het onrechtvaardig dat zorg voor de mond daardoor minder toegankelijk is dan andere vormen van zorg. Volgens deze hulporganisatie en ook andere zou er een groeiend probleem zijn bij volwassenen Nederlanders met een laag inkomen, ongedocumenteerde migranten en dak- en thuislozen.

Als voorbeeld wordt door de hulporganisatie Angela uit Amsterdam genoemd, een moeder van 30 jaar met drie kinderen. Na een reorganisatie verliest de vrouw haar baan, kort daarop komt haar moeder te overlijden en Angela wordt depressief. Ze raakt in de schuldhulpsanering en ontdekt dat de vanzelfsprekendheid om naar de tandarts te gaan verdwijnt op het moment dat ze geen geld heeft. Uiteindelijk gaat haar gebit er zo op achteruit dat dure behandelingen nodig zijn, maar die kan ze niet betalen. In overleg met de tandarts wordt besloten om al haar tanden te trekken en voor een kunstgebit te gaan, dat wordt deels nog wel vergoed via de basisverzekering.

Meer over dit onderwerp in de papieren versie van Hart van Holland op 17 april.

Meer berichten