Familie Zijl in de weer met prikkers en een afvalzak.
Familie Zijl in de weer met prikkers en een afvalzak.

Feest verdienen met opruimen

Algemeen 307 keer gelezen

Waddinxveen - Driehonderd Waddinxveners gingen zaterdag 23 maart gehuld in gele hesjes de straat op. Dat was met een goed doel: in het kader van de landelijke Opschoondag ruimden zij zwerfafval op. Een dag eerder hadden al tweehonderd schoolkinderen van verschillende basisscholen zich kwaad gemaakt en een deel opgeruimd.

Door David Zandbergen

'Bewapend' met prikkers en een grote vuilniszak trok de familie Zijl ten strijde tegen het afval aan de Wilhelminasingel. Moeder Rianne meldde zich samen met dochter Lenneke (12) en zoon Leon (7) aan voor de Opschoondag. Leon had het wel naar zijn zin: "Ik vind opruimen echt leuk, vorig jaar hebben we dit ook gedaan." De familieleden waren nog maar net aan de slag of het resultaat was al te zien. "We hebben vooral heel veel peukjes opgeraapt."

Vanaf vier locaties in Waddinxveen – voor iedere wijk één – vertrokken de vrijwilligers om negen uur. Wethouder Gezina Atzema wenstte aan het begin van de dag de deelnemers bij de Ontmoetingskerk veel succes toe. "Vandaag slaan jullie twee vliegen in één klap. We maken Waddinxveen schoner, én we zijn sociaal met elkaar bezig."

Bijdrage
Met dit laatste doelde de wethouder met name op de vergoeding die de deelnemers krijgen voor hun bijdrage aan de Opschoondag. Waar deelnemers bij eerdere edities alles zelf mochten houden, was het nu de bedoeling dat het geld naar een goed doel zou gaan. Voor veel deelnemers betekende dit dat ze van het opgehaalde geld een buurtfeest gaan organiseren.

In Groenswaard was een groep van veertien personen uit de Peuleyen fanatiek bezig. De groep maakte hun eigen buurt schoon. Marsha den Engelsman legde uit waarom zij meedoen aan de Opschoondag belangrijk vindt. "We organiseren iedere zomervakantie een buurtfeest met elkaar: pannenkoeken voor de kinderen, een gezamenlijke maaltijd etcetera. Hoe we het dit jaar gaan invullen weten we nog niet, maar het geld is alvast binnen."

De familie Zijl deed om de volgende twee redenen mee. Rianne: "Uit zorg voor de natuur. Als je toch ziet hoeveel mensen iets op straat gooien, dat is echt schandalig. De bijdrage die wij ontvangen gaat ook naar een buurtfeest: dus we slaan twee vliegen in één klap."