Middels speciale verkeersborden vraagt de gemeente aandacht voor de verkeerssituatie die gaat veranderen.
Middels speciale verkeersborden vraagt de gemeente aandacht voor de verkeerssituatie die gaat veranderen.

Voorrang voor fietsers binnen bebouwde kom Waddinxveen

Algemeen Rotondes 312 keer gelezen

Waddinxveen - Wethouder Kirsten Schippers kon het vorige week eindelijk hardop zeggen tegen de raadsleden: "Er wordt gestart met de aanpak van de rotondes binnen de bebouwde kom van Waddinxveen."

Al veel langer waren de plannen er, om de rotondes aan te passen zodat fietsers voortaan voorrang hebben binnen de bebouwde kom, maar telkens kwam er iets tussen. Van de winter werd afgezien van de uitvoering, omdat de kans op vorst in de grond dan groot is. Maar op 25 maart is het dan echt zover.

Bij de acht rotondes binnen de bebouwde kom zijn al borden geplaatst waarop wordt aangegeven dat er veranderingen op komst zijn. Sommige rotondes hebben slechts een kleine aanpassing nodig, maar de rotondes aan Kerkweg-West (bij de apotheek) en bij de Sniepweg/Essenlaan gaan behoorlijk overhoop.

Schippers verwijst naar de themapagina deze week in Hart van Holland waar de planning staat aangegeven en vertelt tevens dat alles in fases wordt gedaan. "We kunnen niet aan alle rotondes tegelijk gaan werken, want dan wordt Waddinxveen onbereikbaar." Naar verwachting moet alles op 12 juli klaar zijn.
Schippers meent dat met name de communicatie naar de inwoners toe heel zorgvuldig dient te gebeuren. "We dachten vooral in te zetten op de kinderen van Waddinxveen, maar volgens een verkeerspsycholoog moeten we ons in de eerste plaats focussen op de automobilisten. Zij zijn immers niet gewend om voorrang te verlenen aan fietsers." Iets afleren zou volgens de verkeerspsycholoog moeilijker zijn dan iets aanleren.
Dat fietsers voorrang krijgen op rotondes binnen de bebouwde kom, is een afspraak die volgens Schippers regiobreed is gemaakt. Hoe ver de omliggende gemeenten hiermee zijn, is haar niet bekend. De twee rotondes in Waddinxveen die er buiten vallen, zijn die aan de Bredeweg en aan de Kanaaldijk/Zuidelijke randweg, want dat zijn rotondes die buiten de bebouwde kom vallen en waar de provincie over gaat. Daar blijft de situatie zoals die nu is.