HCW-keeper Evert ten Wolde, die sterk speelde, ziet de bal in het doel rollen voor de 2-0 van De IJssel.
HCW-keeper Evert ten Wolde, die sterk speelde, ziet de bal in het doel rollen voor de 2-0 van De IJssel.

HCW: vertrouwen halen uit eerste helft

Algemeen 355 keer gelezen

HOCKEY
Waddinxveen – "Er zijn altijd kansen, elke wedstrijd begint op 0-0", zei HC Waddinxveen-coach Bart Wisbrun zondag een paar minuten voor de wedstrijd tegen koploper De IJssel. De hekkensluiter weerde zich voor rust kranig tegen de koploper, maar moest in de tweede helft diep door de knieën: 7-0.

Door Erik van Leeuwen

Wisbrun kreeg na afloop een compliment van zijn collega bij De IJssel, Willem Kauffmann. Die vond het knap dat de Noordwijkse coach te allen tijde positief blijft. "Jullie blijven ook gewoon hockeyen. Ik ken teams die heel vervelend gaan doen als ze op zo'n grote achterstand komen."

"We willen best vervelend doen, maar wel op de goede manier", reageerde Wisbrun. "De tegenstander de weg naar ons doel blokkeren. Dat lukte voor rust aardig."

Twintig minuten hield Waddinxveen, dat nog altijd puntloos is in de tweede klasse, stand. De thuisploeg had grote moeite om een gaatje te vinden in de verdediging. Als de bezoekers in de problemen kwamen, was dat door een eigen fout achterin. "We stonden goed", zei Wisbrun. "De opdracht was de passlijn van De IJssel goed te verdedigen. We stonden heel compact. De IJssel had daar veel moeite mee. De beste kansen in het eerste kwartier waren zelfs voor ons."

De IJssel mocht dan tachtig procent van de speeltijd balbezit hebben, Waddinxveen was in die beginfase tweemaal gevaarlijk. Eén keer kon De IJssel-keeper Pascal Martens redding brengen, de andere keer werd de bal net naast het Nieuwerkerkse doel geschoven.

"Het had zomaar 1-0 voor ons kunnen worden", blikte Wisbrun later terug. "Dan gebeurt er wel wat. Met ons, maar ook met De IJssel. Nu werden die rotcorners ons fataal."

De IJssel had al tweemaal gemist toen Waddinxveen zich liet verrassen door een variant. "We waren aan het slapen", baalde Wisbrun van de treffer. "Die speler van De IJssel stond tussen drie verdedigers van ons. Dat mag niet gebeuren."

Nog voor rust kregen de gasten een tweede tik te verwerken, want ook de vierde strafcorner van De IJssel was raak: 2-0. Wisbrun: "Dan weet je dat je het in de tweede helft nóg moeilijker gaat krijgen. De IJssel ging er nog meer power ingooien. Wij vielen als team uit elkaar."
Veel ballen werd lukraak naar voren geslagen door de verdedigers die op hun huid werden gezeten. "Aannemen, kijken, doorspelen. Je moet vooral rustig blijven in zo'n situatie. Dat is ervaring", legde Wisbrun de vinger op de zere plek. "Qua ervaringsjaren is De IJssel zoveel verder. Op een gegeven moment was het ook tweede klasse versus reserve vierde klasse. Dat is best frusterend, maar we moeten blijven werken voor elkaar."

De oefenmeester benadrukte dat hij ziet dat HCW nog steeds stapjes maakt. "Op basis van de tweede helft zou je dat niet zeggen, maar de eerste helft was wel heel goed, vond ik. Kijk, vooraf weet je dat het hier moeilijk wordt om punten te pakken. Tegen andere teams hebben we meer kansen. Ik geloof er nog steeds in dat we ons kunnen handhaven."