Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto:

Diploma Magister Vini uitgereikt in Waddinxveen

  •   36 keer gelezen

Waddinxveen - Joep Speet (54) uit Rotterdam heeft donderdag 7 maart bij Delta Wines in Waddinxveen het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Gerhard Horstink ontvangen. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. In totaal telt Nederland nu dertien Magistri Vini.

Speet was nog maar 15 jaar toen hij geïnteresseerd raakte in bieren. Hij bezocht tal van brouwerijen. Een jaar of zeven later werd zijn aandacht meer getrokken door wijnen en richtte hij zich hierop. Sinds augustus 2007 werkt Speet voor Pallas Wines als inkoper. Hij heeft daarvoor in de wijnbranche ervaring opgedaan bij Le Bouchon in Bunnik, Mijn Hemel in Hilversum en Sauter Wijnen. Speet is van oorsprong jurist, heeft 12 jaar gewerkt bij een opleidingsinstituut, maar is nu vinoloog: hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. "Ik ben overdag met wijn bezig, ik geef les in wijn en in de avonduren ben ik ook nog bezig met wijn. Er zitten ook zoveel facetten aan wijn, denk alleen maar aan de scheikundige/chemische kant." Om het hoogst haalbare diploma op wijngebied te halen, moest Speet 7 examens afleggen en een scriptie schrijven en verdedigen. Deze laatste ging over 'De invloed van de cisterciënzers op de wijnen van Bourgogne'. Speet legt uit: "De cisterciënzers is een kloosterorde die veel wijngaarden in bezit had in het verleden in de wijnstreek Bourgogne. Ik heb me verdiept in de invloed die de orde heeft gehad." Wekelijks proeft Speet 80 tot 100 wijnen voor zijn werk. "Ik koop flessen wijn in van 5,50 tot wel 1000 of 1500 euro (per fles)." Speet meent dat uit onderzoek is gebleken dat de hersenactiviteit van een professionele wijndrinker geheel anders is dan van een amateur. "Een amateur prikkelt met wijn drinken zijn emotionele hersenhelft, terwijl een professional meer aanspraak maakt op zijn analytisch vermogen. Heeft deze wijn hout gehad en hoe verhoudt de zuurgraad zich?" Zelf is hij vooral liefhebber van Bourgogne, maar een mooie droge Riesling kan hem ook bekoren. "Wat ik dagelijks drink? Ik denk 1 tot 1,5 glas wijn per dag. Teveel drank is voor niemand goed."

Meer berichten