Logo hartvanwaddinxveen.nl

Ook bijenhotels in Waddinxveen

  •   41 keer gelezen

Waddinxveen - De provincie Zuid-Holland heeft meer dan 1000 bijenhotels verspreid onder basisscholen, gemeenten, kinderboerderijen en wijktuinen. In Waddinxveen krijgen drie basisscholen hun eigen bijenhotel op het schoolplein; bij de Rehoboth, De Regenboog en De Nieuwe School.

De provincie voert campagne om zoveel mogelijk bijenlandschappen te creëren, bestaande uit bloeiende bermen en voldoende plekken waar stuifmeel, nectar en nestelmogelijkheden te vinden zijn. Verder wil de provincie het gebruik van gif door overheid, bedrijfsleven en particulieren drastisch terugdringen.

De campagne had, volgens de provincie, een vliegende start. 46 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten vroegen voor de sluitingsdatum van 1 maart een bijenhotel aan. Dat deden ook 700 basisscholen. Verder doneerde de provincie meer dan 400 bijenhotels aan onder meer BSO's, scoutings en wijktuinen.

De bijenhotels bieden onderdak aan wilde, solitaire bijen. Deze bijen steken niet, omdat ze geen bijenvolk hoeven te verdedigen. Bij de bijenhotels vroegen de scholen lesmateriaal van Nederland Zoemt aan en de gemeenten informatie over bijvriendelijk beheer. Begin april ontvangen alle aanvragers hun bijenhotels.

Het gaat slecht met de wilde bijen. De helft van alle 358 wilde bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dat is een groot probleem, want de wilde bij is samen met andere bestuivende insecten voor 80 procent verantwoordelijk voor de bestuiving van de voedselgewassen en planten. Zij staan hiermee dus aan de basis van ons bestaan. Gedeputeerde Han Weber: "Prachtig dat de actie zoveel steun krijgt. Iedereen kan trouwens iets doen. Door te zorgen voor bloeiende planten in de tuin of op het balkon. En door in elk geval géén gif te spuiten." De campagne van de provincie is geïnspireerd door het eerste succesvolle bijenlandschap rondom Leiden. Hier lukte het in drie jaar tijd om het aantal bijensoorten met 34 procent te laten toenemen.

Meer berichten