Biomassacentrale in Lelystad.
Biomassacentrale in Lelystad. Foto: Primco

Het dossier biomassacentrales: duurzaamheid in het geding

Algemeen Biomassacentrales 703 keer gelezen

Voor de één staan de drie geplande Waddinxveense biomassacentrales voor duurzame, klimaatneutrale energie uit afval en hernieuwbare bronnen. De ander omschrijft de centrales als een desastreus alternatief voor fossiele brandstof waarbij hele bossen de oven ingaan wat juist extra CO­-uitstoot veroorzaakt. Voordat deze uitspraken kunnen worden toegelicht is het belangrijk om bij de kern te beginnen: wat is biomassa en hoe wordt die omgezet in energie.

Door Myriam Dijck

Uit gesprekken met de initiatiefnemers van de biomassacentrales, Wagro (voorheen Beijerinck) en Wayland Energy, blijkt dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Om uitstoot te beperken willen ze vooral lokale biomassa gebruiken.
De gemeente Waddinxveen juicht dit toe en ziet biomassa als een belangrijke, alternatieve bron van energie naast zon en wind. Wethouder Gezina Atzema: "We zijn bezig met een hele grote energietransitie. We mikken op een grote mix aan bronnen, en één van die bronnen is het gebruik van biomassa."

Natuurorganisaties waarschuwen echter voor de risico's die de centrales met zich mee zouden brengen. Zij zijn bang voor schade aan natuur en milieu. "Vraag en aanbod van biomassa zijn nu in evenwicht", zegt milieuexpert Maarten Visschers. "Een boom is belangrijk voor ­fora en fauna, het is een heel ecosysteem. Je kunt dan wel bossen aanplanten maar het duurt ongeveer 50 jaar eer die biomassa weer is aangegroeid."

In de discussie over de biomassacentrales spelen veel lastige onderwerpen, bijvoorbeeld de werking van een centrale, wat biomassa precies is en waar het vandaan komt. In Hart van Holland worden deze onderwerpen en de belangrijkste voor- en tegenargumenten uit de discussie toegelicht.

Lees verder in de papieren editie van HvH van woensdag 6 maart en op Krant Digitaal op deze site.