Logo hartvanwaddinxveen.nl
In de keuken van Op Moer aan de slag met crème brûlée en bonbons. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
In de keuken van Op Moer aan de slag met crème brûlée en bonbons. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Keukenprinsen in de dop

  •   55 keer gelezen

Moerkapelle – Kookclub De Heeren van Op Moer beleefde vorige week zijn vuurdoop. Acht mannen schotelden zichzelf in Dorpshuis Op Moer een maaltijd van drie gangen voor. "Dit gelooft mijn vrouw echt niet."

Het is een georganiseerde bende. Als de acht mannen op leeftijd – Ruud Salm is met zijn 58 jaar de jongste van het stel – door amateurkok Nico Heesterman zijn ingedeeld in een voorgerecht-, hoofdgerecht- en nagerechtploeg, gaan zij 'los'. "Het is geen supergrote keuken, maar het kan net", zegt Heesterman. Zijn koken voor mannen blijkt een schot in de roos. "Op de wachtlijst staan nog zeven, acht man. Ik kan zó nog een groep beginnen." Bij Salm ligt inmiddels de eendenborst in de pan. "Insnijden", zegt hij. "Ik wilde net een klodder bakboter erin gooien, maar dat werd mij ten strengste verboden. Eendenborst moet in het eigen vet gebakken worden." Even later kijkt hij toe hoe zijn maatje van het voorgerecht, Herman Lindhout (66), de eendenborst snijdt. "Dunne plakjes. Dun!" Hij kijkt toe alsof het stukje vlees zijn levenswerk is.

Nico van Heukelingen (71) en Kees Rietveld (66) zijn bezig voorbereidingen te treffen voor het hoofdgerecht. Van Heukelingen snijdt rode kool, Rietveld schilt de aardappelen. "Ik heb nog nooit gekookt", bekent Rietveld. "Mijn vrouw heeft het altijd gedaan. Ik had daar nooit klachten over."
Het is één van de vele smoezen die vervolgens langskomen. Salm: "Mijn meissie is een keukenprinses." Jan Willem Meijer (59): "Ik heb een drukke baan en mijn vrouw was altijd eerder thuis." Salm: "Die vrouwen eisen altijd die keuken op. Vervelend is dat." Aart Voskuilen (70) kookt wel regelmatig. "Van de zeven dagen vijf keer. Ik vind het leuk en ben hier om wat nieuwe gerechten te leren."
De lamsfilet, met rode kool, peertjes en aardappel/knolselderijpuree is een topper. "Ik dacht dat jullie het gingen verzieken, maar dit is best lekker", zegt Salm. Het nagerecht, crème brûlée en zelfgemaakte bonbons, is een passend slot. "Ik dacht: dit wordt een makkie. Dus niet. Wat bewerkelijk is dit!", reageert Meijer. "In de bonbons zitten koekkruimels. Met de keukenmixer gemaakt. Proef je ze?"

Meer berichten