Logo hartvanwaddinxveen.nl
Jeannette van Nieuwkoop traint voor haar bergtocht op de hometrainer. (foto en tekst: Nicole Lamers)
Jeannette van Nieuwkoop traint voor haar bergtocht op de hometrainer. (foto en tekst: Nicole Lamers) (Foto: )

De berg op, met Kees in gedachten, voor het goede doel

  •   187 keer gelezen

Waddinxveen - In het jaar 2017 liep hij voor de laatste keer de Nijmeegse Vierdaagse, althans 26 kilometer hield Kees van Nieuwkoop het vol. De overige kilometers werden in dat jaar volbracht door dochter Esther die ook in 2018 weer de Vierdaagse liep; het jaar waarin haar vader op 56-jarige leeftijd kwam te overlijden aan een hersentumor.

Moeder Jeannette (54) bleef al die jaren op de achtergrond, ze wierp zich op als verzorger. Nu haar echtgenoot er niet meer is en niet zelf meer kan lopen voor het goede doel, neemt zij het stokje over. Op 31 mei loopt ze samen met haar team De Bergtoppers in Frankrijk de Col du Tourmalet; een tocht van 17 kilometer naar een hoogte van 2114 meter. Op deze manier wil Jeannette, samen met haar teamgenoten 9000 euro inzamelen voor de stichting STOPhersentumoren. "Niet te verwarren met de Hersenstichting", zegt de Waddinxveense er direct bij. "Al jarenlang wordt door de specialisten een soort van strijd gevoerd. Een hersentumor kent geen uitzaaiingen en wordt derhalve niet gezien als kankersoort en dus gaat er ook geen geld vanuit bijvoorbeeld het KWF naar onderzoek. Maar er is nog wel heel veel onderzoek nodig naar hersentumoren. In Nederland sterven maar liefst twaalf mensen per dag aan een hersentumor." In haar team zit ook haar schoonzoon, Daniël Sirre (27). Hij heeft een broer van 40 met een hersentumor. "Hij is onlangs geopereerd, maar het komt ongetwijfeld terug." Daniël loopt samen met zijn vriendin, haar zus, een nicht, nog een vriendin en zijn schoonmoeder in mei de berg op. Hij is al flink aan het oefenen voor de tocht. Jeanette loopt vooral veel trappen en maakt thuis gebruik van de hometrainer. Het apparaat staat in de schuur naast de rolstoel van Kees die in november is overleden. "Hij heeft nog ruim negen jaar geleefd met een hersentumor. Ook is hij twee keer geopereerd, maar in maart 2018 wist hij zelf al dat hij de kerst niet zou gaan halen."
Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, worden diverse acties gehouden door De Bergtoppers. Zo wordt op 16 maart in een loods in Moordrecht een high tea gehouden, meer hierover op www.facebook.com/De-Bergtoppers

Meer berichten