Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto:

Plan provincie Zuid-Holland: de spits trotseren met de fiets

  •   76 keer gelezen

Waddinxveen/regio - Gedeputeerde Floor Vermeulen wil alle (middel)grote steden van Zuid-Holland aansluiten op een netwerk van snelfietsroutes. De provincie wil samen met de regio's en gemeenten dit jaar tien nieuwe routes verkennen.

Het wordt steeds drukker op de wegen en Zuid-Holland is één van de drukste provincies van Nederland. Om als provincie toch goed bereikbaar te blijven zet de provincie in op een oer-Hollands vervoermiddel: de fiets, met name voor de spits. Maar dan moeten de fietsvoorzieningen wél op orde zijn.
Gedeputeerde Vermeulen: "Naast investeringen in wegen, OV en vaarwegen is het investeren in snelle en veilige fietspaden een grote kans om de bereikbaarheid van de provincie te vergroten. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen bereid zijn 7 tot 10 kilometer te fietsen naar hun werk. Met een e-bike zelfs 15 tot 20 kilometer. Aan ons om ervoor te zorgen dat ze dat vlot en veilig kunnen doen."
Snelfietsroutes zijn breed, comfortabel, veilig en verbinden woon- en werkgebieden met elkaar. Door een netwerk van deze routes te ontwikkelen waar alle (middel)grote steden in de provincie op zijn aangesloten, kan voor veel mensen de fiets een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto. Althans, daar zet de provincie op in.
Het ontwikkelen van snelfietsroutes is al langer prioriteit in Zuid-Holland. In de provincie zijn nu al meer dan tien snelfietsroutes (deels) gerealiseerd. Op dit moment zijn er twee in uitvoering: tussen Rotterdam en Gouda en tussen Barendrecht en Ridderkerk. Als het aan gedeputeerde Vermeulen ligt, komen er daar de komende jaren nog heel wat bij. "We zien dat het aantal fietsers op een traject dat is doorontwikkeld tot snelfietsroute significant toeneemt, soms met wel vijftig procent."
Het ontwikkelen van een snelfietsroutenetwerk doet de provincie in nauwe samenwerking met de gemeenten, waterschappen en verschillende regio's. Mede op basis van hun input stelde de provincie de toekomstambitie op zoals getekend op het overzichtskaartje.

Meer berichten