Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto:

Provincie wil geluidhinder langs provinciale wegen terugdringen

  •   105 keer gelezen

Regio - De provincie Zuid-Holland trekt de komende 4 jaar 10 miljoen euro uit voor het terugdringen van geluidhinder rond provinciale wegen. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in een actieplan. Inwoners kunnen de provincie vragen mee te werken aan een oplossing tegen geluidsoverlast.

Wie lang blootgesteld wordt aan geluid van autoverkeer op provinciale wegen kan gezondheidsklachten krijgen, zoals slaapverstoring. Om deze effecten zoveel mogelijk weg te nemen heeft de provincie de afgelopen 6 jaar al 94 kilometer zogenoemd 'stil asfalt' aangelegd. Ook zijn er extra geluidschermen aangebracht.

'Stil asfalt aanleggen en plaatsing van
geluidschermen is niet genoeg'

Maar er zijn meer maatregelen nodig, meent de provincie. Op geluidskaarten is te zien hoeveel lawaai het verkeer op provinciale wegen produceert. Op basis daarvan worden knelpunten langs de wegen berekend die in aanmerking komen om opgelost te worden zoals bijvoorbeeld op de N207 bij Boskoop, de N210 in de buurt van Schoonhoven en de N444 bij Voorhout. Wanneer deze locatie toe is aan groot onderhoud, wordt gekeken naar welke geluidswerende maatregelen ook meteen getroffen kunnen worden.

Nieuw is dat inwoners die geluidsoverlast ervaren op plekken die niet uit de berekeningen naar voren komen, de mogelijkheid krijgen om 'hun knelpunten' toch onder de aandacht van de provincie te brengen. Op basis van een klachtenregeling die in het actieplan is opgenomen bekijkt de provincie Zuid-Holland welke oplossingen in aanmerking komen en voor welk deel zij in die oplossing kan meebetalen.

Meer berichten