Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het echtpaar Van der Bas werd door de burgemeester gefeliciteerd. (foto en tekst: Ruud Groot)
Het echtpaar Van der Bas werd door de burgemeester gefeliciteerd. (foto en tekst: Ruud Groot)

De Gouwe was geen barrière voor echtpaar Van der Bas

  •   447 keer gelezen

Waddinxveen – Zestig jaar geleden traden Boskoper Willem van der Bas en de Waddinxveense Bets Vink met elkaar in het huwelijk. Het diamanten bruidspaar werd dinsdagmiddag 22 januari gefeliciteerd door burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis.

Willem van der Bas (81 jaar) had al van jongs af aan een grote voorliefde voor houtbewerking. Op jonge leeftijd leerde hij het vak van meubelmaker en in korte tijd werkte hij zich op tot chef. Tijdens de lunchpauze zat hij voor de deur met zijn maatjes bij Alblas aan de Zuidkade zijn boterham te eten. Uit balorigheid zaten ze regelmatig te spiegelen naar de overkant van De Gouwe. Daar werkte Bets Vink (79 jaar) bij een familie in de huishouding en regelmatig beantwoordde ze de spiegelseinen van Willem. "En zo is het gekomen", vertelt het echtpaar. Zij: "Als er ijs op de Gouwe lag, stak hij soms over, maar dat vond ik doodeng."

Na hun huwelijk woonden ze eerst bij de ouders aan de Ieplaan, later verhuisden ze naar de Zuidkade. Ze kregen drie zoons en een dochter en inmiddels is de familie uitgebreid met negen kleinkinderen. Na vijftien jaar als meubelmaker te hebben gewerkt, ging Van der Bas bij de doe-het-zelfwinkel van Kees de Bas aan de Jan Dorrekenskade aan de slag. Daar heeft hij tien jaar lang gewerkt in de zagerij, maar ook in de winkel en op de administratie. Bets zorgde voor het gezin en voor de huishouding. Toen Kees de Bas naast de doe-het-zelfwinkel ook een speelgoedwinkel wilde starten in Boskoop, viel daar plotseling de beoogd winkelchef weg en werd Van der Bas naar voren geschoven. Hij heeft er uiteindelijk 25 jaar met veel plezier gewerkt.
Inmiddels was de familie Van der Bas verhuisd naar de Willem de Rijkelaan, waar ze als eerste bewoners na 56 jaar nog altijd wonen. Al vele jaren gaan de echtelieden op vakantie naar hun geliefde Algarve in Portugal. Maar daarnaast is Van der Bas ook vaak te vinden in zijn groentetuin in Boskoop. Hij is ook nog altijd actief in het wijkplatform en al 50 jaar voorzitter van de flatvereniging van eigenaren. Het diamanten huwelijk is op zaterdag 19 januari met familie en kennissen gevierd bij Het Praathuis.

Meer berichten