Paula Uitbeijerse verdedigt fanatiek in de wedstrijd tegen ODO.
Paula Uitbeijerse verdedigt fanatiek in de wedstrijd tegen ODO.

Korbis: gif genoeg, punt te weinig

Sport 650 keer gelezen

KORFBAL
Waddinxveen – De toeschouwers bij Korbis-ODO zaten zaterdag op het puntje van hun stoel. De twee kemphanen leverden een korfbalgevecht op leven en dood. Na een spectaculaire inhaalrace moest de thuisploeg genoegen nemen met een 17-17 gelijkspel.

Door Erik van Leeuwen

Het stoom kwam bij Paula Uitbeijerse bijna uit haar oren. Na afloop had zij even tijd nodig om alle gebeurtenissen te verwerken. "Sorry hoor", verontschuldigde zij zich. "De adrenaline moet eerst even zakken voordat ik rustig kan praten." Boos was ze omdat ze in de laatste seconden geen strafworp kreeg. "Mijn tegenstander hing helemaal in mijn shirtje. Dat de scheidsrechter dat niet zag, ongelooflijk. Volgens mij durfde hij geen strafworp te geven, in plaats daarvan floot hij maar af." De emoties liepen in de laatste tien minuten van het duel hoog op. Korbis, zwak begonnen aan de wedstrijd, knokte zich terug, ODO deed alles om te voorkomen dat de Waddinxveners dichterbij zouden komen. De Westlanders schuwden daarbij het fysieke geweld niet. "Er mocht heel veel", zei Korbis-trainer Ronald Spoorendonk. "Dat is over het algemeen niet onze kwaliteit." Maar Uitbeijerse en haar teamgenoten hadden er zaterdag lak aan. "Op een gegeven moment ben ik ook met ellebogen en andere ledematen gaan werken. Als er toch niet tegen opgetreden wordt, waarom zou ik dan als een heilig boontje in het veld moeten staan?"

Grenzen "Ik kan me voorstellen dat de toeschouwers een geweldig gevecht hebben gezien, maar het was wel te", concludeerde Spoorendonk. "Natuurlijk had de scheidsrechter daar een groot aandeel in. Hij geeft de grenzen aan. Ik heb me voorgenomen om verder niets te zeggen over de arbitrage, maar hij was zeker niet de beste man van het veld. Laat ik voor de rest maar wijselijk mijn woord houden."

Dat de gezichten bij Korbis op onweer stonden, had vooral te maken met de gemiste kans om twee punten in te lopen op Kinderdijk. De koploper ging een paar uur voor het duel van de Waddinxveners met ODO ten onder tegen ONDO. "Ik heb het in de voorbespreking niet benoemd maar de spelers wisten het wel", zei Spoorendonk. "Eigenlijk hadden we na vorige week al afscheid genomen van een mogelijk kampioenschap. Bij winst vandaag hadden we alles weer in eigen hand gehad." De kans om de achterstand op Kinderdijk te halveren had aanvankelijk een verlammende werking op het Waddinxveense spel. "We begonnen niet scherp", meende Spoorendonk. "Dat Benjamin Visser na tien minuten uitviel hielp ook niet mee. Ons speelplan kon meteen in de prullenbak."

Dat Korbis zich onder Spoorendonk heeft ontwikkeld als vechtmachine bewees de ploeg in de laatste twintig minuten. Veel ploegen hadden de moed al opgegeven als zij op een achterstand van vier doelpunten hadden gestaan. Korbis niet, dat gaf gas bij en met sterke wissels van Spoorendonk (Dirk Uitbeijerse kwam erin) en de gastheren en -vrouwen kwamen via Maik Hoogendoorn op gelijke hoogte. Het wachten was op de winnende Waddinxveense goal. De roep om een strafworp, nadat Paula Uitbeijerse duidelijk zichtbaar aan haar shirt werd getrokken, was luid, maar tevergeefs. "Gif genoeg in de ploeg", constateerde Spoorendonk, die onlangs te horen kreeg dat de club na dit seizoen in zee gaat met een andere trainer. "Ik had best door gewild. Ik heb hier zes seizoenen gezeten. Altijd met veel plezier."

"Ronald heeft er een knokploeg van gemaakt", sprak Paula Uitbeijerse. "Hij heeft ervoor gezorgd dat we staan waar we nu staan, in de zaal in de subtop van de tweede klasse en op het veld in de eerste klasse. Een andere trainer kan het accent op andere punten leggen, waardoor we ons op die punten weer verder kunnen ontwikkelen."