Anne Marie van der Wees loopt eens in de maand de Brugweg af op zoek naar zwerfaval.
Anne Marie van der Wees loopt eens in de maand de Brugweg af op zoek naar zwerfaval.

Zwerfafval verzamelen geeft voldoening

Algemeen 325 keer gelezen

Waddinxveen - Ongeveer eens in de maand loopt Anne Marie van der Wees met haar zelfgefabriceerde mobiele afvalbak over de Brugweg en verzamelt ze al het zwerfafval dat ze onderweg tegenkomt. "Het is niet eens zo heel vies werk. Van de gemeente heb ik een prikker, een ring waarin je de afvalzak hangt en handschoenen gekregen."

Van der Wees is zogenoemd 'zwerfafval ambassadeur'. Omdat de natuur haar aan het hart gaat en omdat ze hoopt dat de wereld steeds schoner wordt. "Het gaat wel steeds beter. Ik kom nu uit met één keer in de maand opruimen. Ik heb dan wel minstens een hele zak vol met troep als blikjes, zakjes chips en snoeppapiertjes, maar in het verleden was het wel erger. Mensen lijken zich er wel steeds meer van bewust."

Volgens Van der Wees zijn met name scholieren de grootste vervuilers van de Brugweg. "Op weg naar school in Gouda gooien ze overal plastic flesjes, blikjes en zakjes chips neer." Via het wijkplatform Zuid-Oost heeft Van der Wees zich jaren geleden opgeworpen als ambassadeur, samen met Wilma van Niekerk. "Als iedere inwoner van Waddinxveen nou eens een straatje adopteert, is het voor iedereen goed te doen en wordt alles een beetje schoner."
Ze laat een foto van een dode vogel zien die is opgesneden. In zijn maag zitten plastic voorwerpen als een aansteker, doppen en andere troep. "Dit moeten we toch niet willen. Een wandeling met prikker en handschoenen geeft voldoening en je maakt je hoofd leeg. Scheelt weer een psychiater." Ze grijnst.

"Weet je wel hoe lang het duurt voor iets is verteerd in de natuur? Bij een metalen blikje duurt dat 2 tot 50 jaar. Aluminium breekt helemaal niet af. Bij kauwgom duurt het 20 tot 25 jaar voor het is verdwenen en zo kan ik nog wel even doorgaan."

Onlangs heeft Van der Wees verschillende bedrijven aangeschreven waaronder Cyclus met het idee voor een flessen- of blikjeshouder. "Dan kunnen scholieren het daar in laten zitten tijdens de rit en thuis weggooien. Dat scheelt weer. Ik snap überhaupt niet dat je tijdens zo'n kort ritje naar school moet eten en drinken, maar dat is weer een andere discussie."

De Waddinxveense moedigt iedereen aan om voor leuke ideeën en acties de site van NederlandSchoon.nl in de gaten te houden en je op de site van de gemeente Waddinxveen aan te melden als ambassadeur voor W'veen Schoon. Op een interactieve kaart is te zien welke straten al zijn bezet.