Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Het gft-afval wordt uit frustratie soms bovenop de containers gelegd.</p>

Het gft-afval wordt uit frustratie soms bovenop de containers gelegd.

(Foto: Theo Versteeg)
Afvalbeleid

Bewoners Peter Zuidlaan willen containers vaker geleegd zien

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Enkele bewoners aan de Peter Zuidlaan onder wie Theo Versteeg zijn niet blij met het afvalsysteem voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) in hun buurt en noemen het ‘onhygiënisch’. 

Volgens Versteeg is met de gemeente in het verleden afgesproken dat de containers eens in de twee weken worden geleegd, maar zeker in de zomermaanden met hoge temperaturen, is dit niet voldoende en geeft dit overlast. 

In het hart van de container zit een klep waardoor de gedumpte afvalzakken een soort piramide vormen waardoor de klep op een gegeven moment niet meer open zou gaan. Met als gevolg dat mensen hun afvalzakken maar bovenop de container deponeren waarop dan weer meeuwen, ratten en eenden afkomen.

Versteeg zegt dat er al een paar keer contact is gezocht met het afvalverwerkingsbedrijf Cyclus om de containers tussendoor een paar keer extra te laten legen, maar de bewoners zouden te horen hebben gekregen dat de containers niet vol zaten. Uiteindelijk is de gemeente gebeld en is Cyclus in actie gekomen, maar het probleem is hiermee niet opgelost. Om extra aandacht te vragen hebben enkele bewoners van de Peter Zuidlaan onlangs enkele vieze zakken bij het gemeentehuis neergezet en hoopt men op verbetering.

In een gezamenlijke reactie laten de gemeente en Cyclus weten dat de volle containers aan de Peter Zuidlaan werden veroorzaakt door een technische storing bij Cyclus. ‘Hierdoor zijn de containers op deze locatie te laat geleegd. Op de meldingen die inwoners hebben gedaan is niet snel adequaat genoeg gereageerd. Onze welgemeende excuses daarvoor’.

Cyclus belooft beterschap: ‘De betreffende verzamelcontainers zullen per direct (in elk geval tijdelijk) vaker worden geleegd.’ Ook zegt het afvalverwerkingsbedrijf samen met de gemeente te onderzoeken hoe het gebruik van de GFT-verzamelcontainers verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de inwerp-opening te doen en door de containers vaker te reinigen.

Meer berichten