Afbeelding
Foto: David Zandbergen

Café met helpende techneuten

Algemeen 365 keer gelezen

Waddinxveen - Heeft u een kapotte stofzuiger, fietslamp of boormachine? Als het aan de vrijwilligers van het Repair Café in Waddinxveen ligt, wacht dan nog even met het kopen van een nieuwe. De heren en dames techneuten repareren het met plezier in het Repair Café dat zaterdag 12 januari officieel werd geopend door burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis.

Die opening was in de ochtend om negen uur, maar de eerste klant Ruud Metten stond een uur daarvoor al voor de deur: "Ik wilde graag bij de opening zijn, en ik wist niet of er een rij zou staan. Maar dat ik nu de eerste klant ben, is wel leuk."

Met de rijen voor de deur viel het wel mee, maar de eerste dag was wel drukker dan verwacht, meldde voorzitter Arnoud van der Palen na afloop. "In totaal zijn er vijftig mensen langs geweest, dat is een heel mooi begin." In het Repair Café kunnen onder andere huishoudelijke apparaten en kleding ter reparatie worden aangeboden. De vrijwilliger kijkt er samen met de klant naar. "Op die manier leert de eigenaar van het item er zelf ook wat van. Thuis durft iemand wellicht zijn stofzuiger niet open te schroeven, maar samen met onze mensen kunnen zij zien dat het niet moeilijk is", aldus Van Palen. Klanten kunnen zonder afspraak langskomen en wordt gevraagd een kleine vergoeding voor de gemaakte kosten te betalen.
De voorzitter vindt vooral het sociale aspect van het café belangrijk. "Mensen uit alle lagen van de bevolking spreken hier met elkaar, én het is goed voor het milieu." Samen met anderen is hij een jaar bezig geweest met de voorbereidingen van het repair Café. "Er moest veel geregeld worden. We moesten bijvoorbeeld een stichting oprichten en gereedschap verzamelen." Dat gereedschap wordt al snel na de opening gebruikt. Eerste klant Ruud Metten zit met zijn hamerboormachine bij de afdeling voor elektrische apparaten. Het is nog niet druk en daarom buigen in eerste instantie drie vrijwilligers zich over het apparaat. Conclusie: er zit ergens een draadbreuk. Metten: "Ik ben zelf ook wel handig hoor, maar thuis heb ik niet het gereedschap om dit op te kunnen lossen."