Ton Hettema leidt, Koen de Leeuw (links) en Roeland van der Harst volgen.
Ton Hettema leidt, Koen de Leeuw (links) en Roeland van der Harst volgen.

Waddinxveners maken dienst uit in de modder

Sport 281 keer gelezen

ATLETIEK
Waddinxveen – Het podium bij de Gouweboscross van zaterdag was Waddinxveens gekleurd. Voor het eerst in de regionale crosscompetitie mocht Koen de Leeuw niet de hoogste trede van het podium beklimmen. Hij moest oud-plaatsgenoten Roeland van der Harst (Leiden Atletiek) en Ton Hettema (Rotterdam Atletiek) voor laten gaan.

Hettema maakte de 9800 meter lange wedstrijd in het Gouwebos. Vanaf de start liep hij in de hoogste versnelling. "Bewust", zei Hettema na afloop. "Ik wilde de wedstrijd hard maken. Kijken wie er kon volgen. Ik loop de nodige nationale crossen en daar gaan ze ook hard van start." Zijn twee concurrenten, Koen de Leeuw en Roeland van der Harst, hadden er flink moeite mee. De Leeuw, winnaar van de eerste drie wedstrijden uit de Midden-Holland Cross Competitie, deed er alles aan om aan te klampen in de eerste twee ronden. "Achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen", reageerde De Leeuw. "Ik blies mezelf een beetje op. Ik liep echt op mijn max."
Van der Harst koos voor een andere tactiek. "Niet bewust hoor", zei hij later. "Ik kon het tempo gewoon niet bijhouden. De eerste twee ronden hapte ik naar adem. Ik dacht: het moet toch een keer wat langzamer gaan. Dat gebeurde ook. Daardoor kon ik terugkomen."
Van der Harst bleek in de spannende finale de beste benen te hebben. "Ik zag dat bij Ton het beste er vanaf was."
Hettema: "Dat klopte wel. Het is een zwaar parcours en mijn benen voelden in de laatste twee ronden loodzwaar. Ik was al een keer weggegleden. Als dat in de eerste ronde gebeurt kun je dat nog wel corrigeren, maar in de slotfase, met je tong op je schoenen, ben je door je reserves heen en is het allemaal net te veel. Roeland had het al een paar keer geprobeerd om bij mij weg te lopen, op een gegeven moment kon ik hem niet meer volgen."
Koen de Leeuw kwam achter ex-Antilope-lid Van der Harst en Hettema als derde over de streep. "Ik heb alles gegeven, de derde plaats was vandaag het hoogst haalbare." Hij is nagenoeg zeker van zijn eerste plaats in het eindklassement van de crosscompetitie. De vier beste resultaten tellen daarvoor mee. In februari is de laatste cross bij AAV'37 in Alphen.

Tokio
De Leeuw is met Daniël Knegt hard in training voor het internationale paratriatlonseizoen. Voor de Waddinxvener en zijn blinde partner is het cruciaal seizoen, want het koppel moet voldoende punten halen om aan de zware eis van de bond, voor uitzending naar de paralympische Spelen van Tokio in 2020, te voldoen. "We moeten bij de eerste zes op de wereldranglijst staan", aldus De Leeuw. In maart staat de eerste wedstrijd in Tasmanië op het programma. Dit jaar vliegen hij en Knegt de hele wereld over voor wedstrijden.
De wedstrijden in het crosscircuit zijn voor De Leeuw meetmomenten. "Om de hoek en in de natuur. En die blubber? Dat hoort erbij. Anders is het geen cross."

Cees van Yperen van het organiserende SC Antilope sprak zelfs van 'ideale' omstandigheden. "Het is een beetje nat en daardoor is het parcours drassig. We hebben hier ook wel eens een cross gehouden op bevroren ondergrond."
Omdat de Gouweboscross onderdeel uitmaakt van het regionale crosscircuit is het vrijwel automatisch verzekerd van een grote groep deelnemers. Zaterdag gingen ongeveer vierhonderd atleten, verspreid over 23 categorieën, van start. Voor Antilope was het niet de eerste cross, wel de eerste van de organisatie nieuwe stijl. Van Yperen: "We hebben nu aparte vrijwilligers voor deze wedstrijd. Voorheen werden alle wedstrijden – De Gouweboscross, de Langs de Gouwe Loop, maar ook onderlinge wedstrijden – door de wedstrijdcommissie georganiseerd. We hebben voor dit nieuwe model gekozen omdat we denken dat het makkelijker is om voor één afzonderlijk evenement vrijwilligers te vinden."
(Erik van Leeuwen)