Logo hartvanwaddinxveen.nl
Aan de Dreef, paralel aan de Pater Jornaweg, zijn ook enkele woonwagenwoningen gebouwd. (foto:archieffoto  HvH)
Aan de Dreef, paralel aan de Pater Jornaweg, zijn ook enkele woonwagenwoningen gebouwd. (foto:archieffoto HvH) (Foto: )

Woonwagenbewoners aan de Meteorenweg hoeven niet weg

  •   494 keer gelezen

Den Haag/Waddinxveen - "Ik ben heel blij met deze uitspraak", zegt woordvoerder en woonwagenbewoner Alex van Kooten uit Waddinxveen. "We willen niet verplicht in een huis geduwd worden."

De Goudse kantonrechter verwierp donderdag 10 januari het verzoek van woningcorporatie Woonpartners om de huur van het terrein aan de Meteorenweg in Waddinxveen ongedaan te maken. Woonpartners zegt het terrein nodig te hebben voor de bouw van tien sociale huurwoningen. Voor de woonwagenbewoners staan nieuwe woonwagenwoningen klaar op een andere locatie aan de Mien Ruysstraat in park Triangel.
Maar de kantonrechter vindt dat de bewoners niet verplicht kunnen worden om daarheen te verhuizen. Want woonwagenwoningen zijn geen woonwagens. De kantonrechter beschermt hiermee de speciale woonvorm die woonwagenbewoners hebben. "Leven in een wagen op wielen is onderdeel van onze cultuur", zegt Van Kooten. "We delen alles met elkaar en er is een grote saamhorigheid tussen ons." Volgens de kantonrechter wordt die cultuur ook beschermd door het EVRM, het Europees Verdrag voor de rechten van de mens. Overheden en met name gemeenten moeten zorgen dat die cultuur behouden blijft. Daarom moeten gemeenten voorzien in voldoende standplaatsen. Een uitsterfbeleid is verboden. Woonwagenbewoners mogen niet gedwongen worden ondergebracht in woningen. En deze eisen gelden ook voor Woonpartners. Een geschikte andere locatie voor de bewoners van de Meteorenweg is volgens de kantonrechter niet voorhanden. Het financiële belang van Woonpartners weegt voor de kantonrechter ook minder zwaar dan het belang van de woonwagenbewoners. Zolang er voor hen geen andere passende woonwagenlocatie voorhanden is, kan Woonpartners dus geen sociale huurwoningen bouwen.

Alex van Kooten is ook blij met de uitspraak, omdat die landelijk van grote betekenis is. Hij hoopt ook dat rechters in andere nu lopende rechtszaken over woonwagenkampen het oordeel van de Goudse kantonrechter zullen meenemen.

Meer berichten