Logo hartvanwaddinxveen.nl

CDA: Verkeersveiligheid in geding bij scholen in nieuwbouwwijk Triangel

  •   45 keer gelezen

Waddinxveen – De fractie van het CDA maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid rond de nog te bouwen school in de Triangel. Ook denkt de partij dat het aantal geplande parkeerplaatsen onvoldoende is.

Door Erik van Leeuwen

De nieuwe school, waarvoor de eerste paal nog geslagen moet worden, gaat onderdak bieden aan alle groepen van de Dick Bruna school en de Koningin Beatrix school. Daarnaast komt in het gebouw kinderopvang.

In het gemeentehuis en in de raad wordt getwijfeld of de school straks groot genoeg is om aan de grote vraag te voldoen. Door het hoge(re) bouwtempo in de Triangel is de verwachting dat er meer aanmeldingen komen dan waar tot dusver rekening mee is gehouden. Bij de laatste raadsvergadering van dit jaar gaf onderwijswethouder Hannie van der Wal aan te willen wachten op de laatste leerlingprognose, alvorens de plannen bij te stellen.

Volgens het CDA is het mogelijke tekort aan leslokalen niet het enige probleem van de toekomstige school. "We maken ons ook zorgen over het parkeren en de verkeersveiligheid", zei Gerard Breugem, ondersteunend fractielid van de partij. "Zoals de plannen nu liggen, verwachten wij problemen."

Rond de school zijn ruim tachtig parkeerplaatsen ingetekend. "Op zich moet dat voldoende zijn, maar een groot deel daarvan moet wel gedeeld worden met een nog te bouwen appartementencomplex", schetste Breugem. "Op dit moment is nog niet duidelijk voor welke doelgroep die appartementen zijn. In de parkeerplannen wordt er nu vanuit gegaan dat een groot deel van de parkeerplaatsen vrij komt overdag, omdat bewoners dan naar hun werk gaan. Er wordt geen rekening mee gehouden dat een (groot) deel senior en gepensioneerd kan zijn."

Breugem voorziet ook problemen bij de zogenaamde kiss & ride zone; het brengen en halen van kinderen door ouders. "Er is nu één route die onherroepelijk tot opstoppingen gaat leiden. Tijdens spitsuur gaan files ontstaan. Volgens Breugem zou er een 'rondje' gemaakt moeten worden met een in- en uitgang. "Daarmee voorkom je chaos. Probleem is echter dat de ruimte in het gebied beperkt is."

Ook de twee scholen lijken zich zorgen te maken over de toegangswegen voor kinderen die per fiets of lopend naar de nieuwe school gaan komen. Een groot deel van de leerlingen, zeker in de eerste jaren, komt uit Zuidplas. Zij moeten de drukke Beijerincklaan oversteken. De scholen opperen de aanleg van een tunnel of brug, maar beseffen dat dit financieel en in ruimtelijke zin lastig is.

Meer berichten