Afbeelding

OZB stijgt alleen op papier

Algemeen 202 keer gelezen

Waddinxveen – De gemeenteraad stemt 12 december in met een voorstel om de onroerendezaakbelasting (OZB) met tien procent te verhogen. Dit is een belasting die alle huiseigenaren afdragen aan de gemeente. De stijging maakt deel uit van een 'boekhoudkundig verhaal' en wordt waarschijnlijk in januari weer teruggedraaid.

Wethouder Hannie van der Wal, verantwoordelijk voor de financiën van de gemeente, werd om uitleg gevraagd door VVD-raadslid Femke Vleij: "Deze maatregel is verwarrend voor de inwoners. Ik verzoek de wethouder daarom in het openbaar goed toe te lichten waarom deze maatregel nodig is."

De wethouder beschreef de belastingverhoging als 'een slag om de arm, om eventuele tegenvallers op te vangen'. De wethouder moet de tarieven nu bekend maken, in januari worden de definitieve belastingopbrengsten pas bekend. "We kunnen de OZB in januari wel naar beneden bijstellen, maar niet naar boven. Voor het geval dat de opbrengsten tegenvallen, wat we overigens niet verwachten, kunnen we de OZB nu met maximaal tien procent verhogen."

Sylvia Vink van WeerbaarWaddinxveen vond de uitspraak van de wethouder 'behoorlijk vrijblijvend'. De wethouder verzekerde om in januari met een tegenvoorstel te komen waarin staat dat de tarieven alsnog gelijk blijven. "Het komt echt wel goed", aldus Van der Wal. (David Zandbergen)