Afbeelding
ingezonden

Biomassacentrales: is geld belangrijker dan gezondheid?

Algemeen 394 keer gelezen

Het was maar een klein berichtje in Hart van Holland op woensdag 14 november 2018: "Gemeenteraad van Waddinxveen akkoord met bouw van drie biomassacentrales".

Het was alsof ik een klap in mijn gezicht kreeg. Hoe is het mogelijk dat de gemeenteraad de arrogantie heeft gehad om ondanks alle petities en protesten dit besluit te nemen? Nota bene in september hebben enkele bezorgde inwoners van Waddinxveen gebruik gemaakt van hun spreekrecht.

De heer Bennik hield een met onweerlegbare feiten gestaafd betoog, waarop door niemand van de aanwezige raadsleden ook maar één inhoudelijk bezwaar werd gemaakt. Ik dacht toen: Wie zwijgt stemt toe, toch? Ik was zelfs in de veronderstelling dat de gehele gemeenteraad diep onder de indruk was van de enorme schade die biomassacentrales aanbrengen. Nee, zij zullen die schade niet meer meemaken, maar onze kleinkinderen wel degelijk.

Leest een beetje raadslid dan geen rapporten van RIVM, TNO, internisten, longartsen of Duurzaam Waddinxveen? Wat zit er achter dit besluit? Laat mij raden. De gemeente durft de provincie niet in kennis te stellen van het feit dat zij afziet van de plaatsing van drie biomassacentrales of zij heeft verzuimd om zich gedegen in kennis te stellen van de enorme gezondheidsschade die biomassacentrales aanbrengen en moet nu met de billen bloot en erkennen dat zij beter had moeten weten.

Ik schreef het al eerder: de huidige gemeenteraad is geen haar beter in dit besluit dan de vorige. Inderdaad, het maakt niets uit of het linksom of rechtsom gebeurt, het gebeurt toch. Ik had gehoopt op het gezonde verstand, op verstand van zaken. Helaas.
Is geld toch belangrijker dan gezondheid?

Maar heel veel Waddinxveners zullen zich blijven verzetten tot aan de hoogste instanties. Al moet je er burgerlijk ongehoorzaam voor zijn.

Wijtze Visser