Afbeelding

Auteur Broug duikt in familiegeschiedenis

Algemeen 334 keer gelezen

Hoe diep verdriet kan zitten, zelfs nog na ruim zeventig jaar en hoe het mensen kan vormen; dat is in een notendop waar het boek van de 79-jarige Betty Broug uit Waddinxveen over gaat. Op 1 december wordt 'De verloren broer, een familiegeschiedenis' gepresenteerd in de remonstrantse kerk aan de Zuidkade in Waddinxveen.

Ze noemt het zelf fictie, maar het is toch ook een waargebeurd verhaal. "Maar ik heb het met een omweg moeten schrijven, want er waren drie kinderen bij betrokken met allemaal hun eigen waarheid", legt Broug uit.

Het gaat om twee nichten en een neef van de auteur. De neef zag als kleine jongen die net kon lezen zijn naam op een geboortebordje staan in de kamer van zijn zusje. Maar met een hele andere datum erbij. Dan was hij helemaal niet jarig..."

Het blijkt dat het jongetje een broertje had naar wie hij is vernoemd, maar dat na tien maanden aan difterie is gestorven. Wanneer hij ernaar vraagt, wil niemand iets zeggen. Zijn oma niet, zijn moeder niet. Het is allemaal te traumatisch. Door het grote geheim dat de familie met zich meedraagt, wordt het leven van het jongetje en zijn twee zusjes getekend.

"En nu nog, na ruim zeventig jaar komt het dikwijls ter sprake", vertelt Broug. "Ik was onlangs met mijn nicht in de stad en toen begon ze er weer over. Nog altijd voelt ze zich bedrogen."

Broug besloot na ruim zeventig jaar de stilte te doorbreken en er een boek over te schrijven. "Ik schreef al verhalen toen ik negen jaar oud was. Schrijven is heerlijk, mooie zinnen maken, mooie woorden bedenken."

Ze stuurt het script op naar de uitgever die eerder al eens een boek van haar uitgaf. Broug studeerde in Leiden godsdienstwetenschappen, is islamoloog en schreef in 2015 het boek 'Van Jeruzalem tot Mekka'. Het gaat over de overeenkomsten tussen de Koran en de Bijbel.

"Ik wilde van mijn uitgever alleen weten of hij iemand wist die dit wilde uitgeven. Na een paar uur belde hij me al op met de mededeling dat hij het zelf wilde doen. Hij was zo door het verhaal geraakt."

Voor wie het boek is bedoeld? "Dat moeten de mensen zelf maar uitmaken. Ik denk dat sommige mensen wel iets herkennen. Ik ben eens bij een bijeenkomst geweest over het boek 'Knielen op een bed violen' van Jan Siebelink. Dat gaat ook over mensen die niet praten met elkaar. Ik ben geschrokken van de reacties na afloop. Heel veel mensen die zichzelf erin herkenden. Ik hoop dat dit met mijn boek ook gebeurt."
Of ze al plannen heeft voor een volgend boek? "Daar loop ik niet op vooruit. Er zitten altijd verhalen in mijn hoofd. Vaak gaan die over verdrietige dingen. Waarom zeg ik dit nu? Nou ja, eigenlijk is het ook wel zo dat schrijnende dingen je vaak het meeste bijblijven."

'De verloren broer, een familiegeschiedenis' wordt zaterdag 1 december gepresenteerd in de remonstrantse kerk aan de Zuidkade 59 in Waddinxveen om 16.30 uur. Het kost 12,50 euro en is ook verkrijgbaar bij boekhandel Burger en andere boekwinkels in Nederland. ISBN: 9789492395276.